Kifli kutya szépen, nyugodtan ült a fotelban, és Bibit figyelte. Bibinek úgy tűnt, ez a kutya még sosem látott nyolcéves kislányt, főleg nem kétcopfosat, azért nézi őt annyira. Ami azt illeti, még ő sem látott nyolchetes kiskutyát, főleg skót juhászt nem.

– Akkor rendben – gondolta Kifli.

– Rendben – gondolta Bibi.

Ezt megbeszélték. És Bibi meg Kifli kutya ennyiből már tudta, hogy elválaszthatatlan barátok lesznek.

Kifli kutya szépen megrágta a széklábakat, Bibi pedig adott neki ebédet. Kifli felborította a vizestálat, Bibi pedig kifésülte a kutyus bundájából a bogáncsokat. Kifli befeküdt a fotel alá aludni, Bibi pedig vett neki egy szép, piros pórázt. Ilyen szépen éldegéltek együtt Bibi és Kifli.

– Kifli – szólt az egyik kora őszi reggelen Bibi a kutyához –, támadt egy zseniális ötletem.

Kifli hegyezni kezdte a fülét. Biztosan valami jó kis jutalomfalatról lesz szó –  gondolta, mert ő mindig, de mindig a legjobbra gondol.

– Járjuk körbe a világot! – kiáltott vidáman Bibi bele a harmatos légbe. –  Menjünk el még Pápua Új-Guineába is!

– És a jutalomfalatok? – kérdezte gazdájára nézve reménykedő tekintettel Kifli. – Nézd, milyen jó kutya vagyok!

– Az is lesz! Virsli! Hajóval megyünk. Repülővel unalmas. Mehetnénk virsliszállító hajóval!

Kifli erre szélesen elvigyorodott. Az már igen! Azonmód visszafordult és hátranézett Bibire, pedig épp elértek a sarokig, ahonnan már jól látszott a kutyafuttató :

– Felőlem indulhatunk!

– Rendben! Persze csak akkor utazunk, ha mostantól kezdve szobatiszta leszel, és egyfolytában jó kutya, és nincs több székláb- meg papucsrágás meg tálból vízkilocsolás, elcsavargás meg ilyenek. Ezeket ugyanis mind nem lehet a hajón csinálni. Még a végén elsüllyedne a hajó, mert meg találnád rágni az oldalát!

– Micsodaaa? – Kifli kutya ezt nem értette. Mert, ugye, mi köze a széknek, papucsnak a virslihajóhoz. Ráadásul szent meggyőződése volt, hogy ő a világ, de legalábbis az univerzum legeslegjobb kutyája. Egy kis rágcsálásból pedig nem lehet gond, hiszen az olyan jólesik!

– Az univerzum nagyobb, mint a világ, csak mondom – szakította félbe Kifli gondolatmenetét Bibi.

– A kutyáknál nem, jó? – nézett rá kissé haragosan a kutya. – De tudod, mit? Akkor ma ne menjünk Pápua Új-Guineába, hanem adj virslit most, meg mazsolát, mert azt is szeretem, és menjünk a játszótérre, mert még úgyse jártam ott se.

– Hát jó, legyen!

Bibi nagyon szerette Kifli kutya erős gyakorlati érzékét. Kifli mindig, de igazán mindig tudta, hogy mi a fontos! Újra sarkon fordultak, és elsétáltak a kutyafuttatóig, ami igazából egy elkerített parkrészlet volt a magas házak között.

A zöld kerítés mögött vagy egy tucat kutya rohangált. Volt köztük fekete kutya, sárga kutya, bunda kutya, sima kutya, nagy kutya, kis kutya, vén kutya, kölyökkutya, minden! Kifli egy picit elbizonytalanodott.

– Nem lesz ez egyszerre sok? És ha bántanak?  Vagy csak simán nem akarnak játszani velem?

– Kifli, ez egyszerűen kizárt –  nyugtatta meg Bibi a kutyáját –, hiszen te vagy a világuniverzum legjobb kutyája, nem? Dehogynem!

Ennyi elég is volt Kiflinek.

Először Bibi lépett be a futtatóba, utána Kifli.

A kutyák már az ajtóban várták, hogy jó kutyaszokás szerint mindkét végén megszaglásszák az új jövevényt. A kutyák ugyanis így mutatkoznak be egymásnak.

Volt ugyan pár idősebb kutya, amelyik nem tartotta fontosnak, hogy egy olyan kajla kölyökkel foglalkozzon, mint Kifli, de olyan is akadt, amelyik egy kicsit soknak találta a szaglászását. Akadt aztán a Kiflivel egykorú kutyakölyök is néhány, velük Kifli azonnal összebarátkozott.

Ott volt például az őt rögtön elsőnek köszöntő fekete-fehér Béla kutya. Vele nagyon jókat lehetett rohangálni! A fekete-barna Málna kutyával legjobban fogcsattogtatóst meg vérengző fenevadast lehetett játszani.

Kifli belevetette magát a játékba, de annyira, hogy végül teljesen elfáradt.

Ekkor Bibi szépen ráadta a piros pórázt, és hazasétáltak.

– Na, holnap indulunk?

– Előbb ebédeljünk meg, utána alszom rá egyet –  hangzott a gyakorlatias kutyaválasz. –  Lehet, hogy mégis inkább a fogócskára szavazok!

– Na jó, de azért nézek egy alkalmas virsliszállítót!

Kifli kutya szépen befeküdt a fotel alá, és hamarosan csak a szuszogása hallatszott. Így indult világkörüli útra Bibi és Kifli kutya.

 

Horváth Ildi rajza