A dobostorta, a vattacukor és a Kinder tojás

 

Minden gyerek szereti az édességet, így sorozatunk mostani részében három fajtát is bemutatunk. Lesz köztük valóban elegáns cukrásztermék, igazi vásári finomság, és üzletekben kapható, nem csak a csoki miatt csábító meglepetés is. Mielőtt elkezdjük, azt azonban mindenképpen fontos elmondani, hogy édességet mindig csak módjával szabad fogyasztani, és az ezekben az ínyencségekben lévő sok cukor miatt evés után a fogmosás szinte kötelező!

Sokan úgy gondolják, hogy a dobostortát azért hívják dobostortának, mert egészben emlékeztet a dobra, az ütős hangszerre. A valóság azonban az, hogy ezt a finom édességet egy Dobos C. József nevű cukrász találta ki 1884-ben. A híressé vált mester olyan tortát akart alkotni, amely egyszerűségében is elegáns, és a kor elmaradott hűtési technikája ellenére is sokáig fogyasztható marad. Az új édesség hamar igen közkedvelt lett, és egész Európában híressé vált. Mivel a mester féltve őrizte receptjének titkát, ezért a cukrászok sokáig sikertelenül próbálták másolni a torta összeállításának módját. 1906-ban azonban, mikor Dobos József visszavonult, átadta a receptet a Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal hogy ezután bárki szabadon felhasználhatja. Manapság a dobostorta elkészítésének már több mint 100 variációja ismert.

 

     

 

…a vattacukor? Ezt a gyerekek által nagyon kedvelt ragadós édességet 1897-ben találták ki Amerikában. William Morrison és John Wharton cukrászmesterek a Tennessee államban található Nashville-ben alkották meg a vattacukor készítéséhez szükséges gépet. A módszer lényege, hogy a kristálycukrot, melyhez színezéket és különböző ízesítőanyagokat adnak a masina közepében lévő fejbe töltik. A fejben lévő magas hőmérséklet miatt a cukor megolvad. A fej eközben nagyon gyorsan pörög, így a megolvadt cukor a szélére csapódik. Az itt lévő, apró lyukakon keresztül a megolvadt cukor elhagyja a fejet, aztán a szabad levegőre érve megdermed, így a keletkező „cukorcérnákat” hurkapálcára lehet tekerni, és máris kész a vattacukor.

 

              

 

A gyerekek a világon mindenütt szeretik a csokoládét is. Szeretik a meglepetéseket is és természetesen imádnak játszani. Ez adta az egyik csokoládégyártó cégnek az ötletet ahhoz, hogy valami olyant alkosson, amely ezt a három kívánalmat egy termékben testesíti meg. Így született meg 1974-ben a Kinder tojás. A kis csokoládétojás, melynek belseje egy műanyagkapszulában lévő játékot rejt, rövid idő alatt meghódította a világot. Az apró játékokat manapság is milliók gyűjtik, rendezgetik, sőt cserélgetik világszerte.