Sokan úgy tartják, október a legtarkább hónap. Mielőtt lehullanának a fák levelei, elszíneződnek. Hihetetlenül tarka ilyenkor az erdő. De virág is nyílik még néhány. Hiszen a hónap elején még tart a vénasszonyok nyara. A déli órákban melegen süt a nap, derűs, tiszta az ég. Este azonban már hűvös van, és reggelre köd, zúzmara is lehet. A hónap végére pedig megérkezhetnek a fagyok.  A kiskertekben, parkokban, erdőn-mezőn lassan vége a nagy tarkaságnak! Szürke ruhát ölt a természet.

 

Őszi kikerics

Ez a gyönyörű, törékeny virág a rétek legelők ékessége augusztustól a kellemes őszi idő végéig. Őszikének is mondják sokfelé. Arany János valószínűleg róla nevezte el kései, öregkori verseinek gyűjteményét Őszikéknek. Ki gondolná, hogy ez a kecses szépség erősen mérgező! Ha a kecskék, juhok véletlenül lelegelik a mezőn, a méreganyag a tejükbe jut, és ha azt ember megissza, súlyos tüneteket okoz nála.  A kecskéknek, juhoknak kis mennyiségben nem lesz bajuk tőle. Ha azonban a szénájukba nagyobb mennyiség keveredik, néhány napon belül elpusztulnak.

 

Mezei katáng

Szinte mindenfelé virít ősszel a mezei katáng. Utak mentén, kertekben, mezőn, gyomnövények közt kéklik szép virága. Jó szívvel kínálja levelét, szárát, virágát teakeverékekbe, hiszen ő vadon termő gyógynövény. Gyökerét sütőben megpirítva kávépótlóként is használták régen, ínséges időkben.

 

  

 

Dália

A nagyik kertjének dísze szokott lenni nyár közepétől októberig ez a pompás virág. A kéken kívül minden színben és sokféle formában előfordul. Nem sokan tudják, hogy a krumplihoz, paradicsomhoz, paprikához hasonlóan, eredeti hazája ennek is Amerika. A spanyolok hozták át és kezdték meghonosítani az Óvilágban. Mielőtt az őszi fagyok beköszöntenének, a gumóikat segítsetek nagyinak felszedni a földből. Tavasszal majd újra elültethetitek őket.

 

Őszirózsa

Nem is kell sokszínűbb virág ősszel a kiskertekbe az őszirózsánál! Rengeteg fajtája létezik a világban. Nálunk a nyár közepétől virít szünet nélkül a novemberi fagyok beálltáig mindenféle színben. Magját szétszórja a kertben, ha nem lesz kemény a tél, jövőre akár magától is kikel, ültetni sem kell. S megint gyönyörű csokrokat köthettek belőle anyunak, nagyinak.

 

  

 

Krizantém

Az ősz utolsó virága a kertekben a krizantém. Októberben nyílik, és ha nem jönnek éjszakai fagyok, virága novemberig kitart. Halottak napján krizantémmal díszíthetjük a temetőkertekben a sírokat. A virágnemesítők az évek, sőt évszázadok során ennek a növénynek is rengetek változatát hozták létre. Kínában hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon. Termesztésének több ezer éves hagyománya van Japánban, legenda is szól róla. Úgy tartják, aki krizantémbort iszik, hosszú életű lesz a földön.

 

Kérdezz!

Miért sokféle színűek a virágok?

A virágok a színükkel és az illatukkal csalogatják magukhoz a rovarokat. A méhek, darazsak lepkék amikor meglátogatnak egy virágot, hogy virágporával, nektárjával jóllakjanak, a virágpor a testükre tapad, és átviszik a másik virágra. Így végzik el a növények beporzását, s így lesz a virágból gyümölcs, termés.