Hogyan viselkedjünk az utcán, amikor közlekedünk, és hogyan a járművön, villamoson, buszon, metrón, amikor utazunk? Bizony ilyenkor is vannak szabályok, amiket figyelembe kell venni. Sőt! Ezek aztán igazán fontosak, mert ha nem tartjuk be őket, akár a testi épségünk is bánhatja.

 

Az utcán

Főleg zsúfolt városi utcán próbálj a járda jobb oldalán haladni, és igyekezz felvenni a közlekedés ritmusát. Hogy miért? Mert ha túl gyorsan mész vagy szaladsz, fellökhetsz valakit, ha pedig túl lassú  vagy, akkor téged lökhetnek fel. Egymás mellett csak akkor sétáljatok, ha van elég hely a szembejövőknek is. Ne torpanj meg hirtelen, mert a hátad mögött lévő hátizsákként fog feltapadni rád.

 

     

 

A zebrán

Ha át akarsz menni az úttest túloldalára, légy nagyon figyelmes. Jól nézz körül! Először balra tekints, majd jobbra, és ha meggyőződtél róla, hogy az átkelés biztonságos, csak akkor lépj az úttestre. Könnyebb a közlekedési lámpával ellátott zebrán, vagyis a gyalogosok számára kijelölt átkelőhelyen közlekedni, hisz ha zöld a lámpa, akkor biztonságosan átmehetsz az úton. Ne szaladj, de ne is sétálj, mindig a legrövidebb úton haladj! És amit semmiképp ne tégy: A piros az tilos! Soha ne menj át az úton olyankor, amikor piros a lámpa!

 

A megállóban

Az autóbusz-, villamos-, metrómegállóban lehetőség szerint ne menj senkihez túl közel, próbálj tisztes távolságra állni mindenkitől. Ha tolakodsz, még azt hiszik, ki akarsz rabolni valakit. Mielőtt felszállsz, készítsd elő a jegyedet, igazolványodat, hogy a jármű érkezésekor senkit ne kelljen feltartóztatnod. A metrók mozgólépcsőjén, amint a járdán, itt is tarts jobbra, hogy ha valaki siet, el tudjon menni melletted.

 

- A metrómegállóban amíg várakozol, ne lépd át a biztonsági sávot.

- Ne hallgass zenét kihangosítva, csak fülhallgatóval, csendesen beszélgess és telefonálj! A hangzavar nagyon kellemetlen tud lenni.

- Autóbuszon, villamoson, metrón stb., vagyis tömegközlekedési eszközön nem illik enni, sőt néhol tilos az evés! Hidd el, senki nem örülne, ha összekennéd a ruháját a ketchupos zsemléddel.

 

     

 

A járművön

- Ha megérkezett a várva várt jármű, ne tolakodj a felszállásnál, mert megüthetsz másokat.

- Időseknek és kismamáknak add át az ülőhelyed, hisz ők érzékenyebbek, és korlátozott mozgásuk miatt könnyebben meg is sérülhetnek, amikor pl. a busz egy óriásit fékez.

- Kapaszkodj erősen, hogy ne sérülj meg, és hogy másokat se üss meg! Ha rálépsz valakinek lábára vagy véletlenül megütöd, kérj elnézést! A táskát vedd le a hátadról, és tartsd magad elé! Így nem ütsz meg vele senkit.

 

A szerző rajzai