Nem véletlen, hogy karácsonyfának szokásosan a fenyők közül választunk. Ezek a szép fák örökzöldek. Télen sem hullajtják el a leveleiket, hanem csak több évenként, akkor is szakaszosan, így mindig zöldnek látjuk őket. Hatalmas és igen öreg, több ezer éves fák is vannak köztük.

 

A lucfenyő

A mi vidékeinken a leggyakrabban előforduló örökzöld fenyőféle. A Kárpátok és az Alpok hegyoldalain hatalmas fenyveserdőket  alkot.  Karácsonyfának is ezt a fenyőfajtát választjuk leginkább formás, kúp alakja, ívesen felhajló ágai és nem utolsó sorban finom gyantás illata miatt. Legnagyobb példányai a 95 méter magasságot is elérik. Még 100-120 éves korában is növekszik. Számára kedvező körülmények között 140 évig is elél. A gyökerei viszont nagyon sekélyen kapaszkodnak a talajba, így a magashegyekben gyakori szélviharok könnyen kitépik őket a földből. A lucfenyő magja a mókus kedvenc eledele. Az állatka hihetetlen ügyességgel, gyors harapásokkal nyitja fel a tobozt, megtisztítja a pikkelyeitől, hogy hozzáférjen az ízletes magvakhoz.

 

  

 

Az ezüstfenyő

Ez az ezüst színű tűlevelekkel pompázó fa  Észak-Amerikában honos. Nálunk kertekben, parkokban találkozhatunk szép példányaival. Sokan választják karácsonyfának tetszetős formája miatt, és azért is, mert a meleg szobában sem hullajtja le a leveleit. Ritkán nő meg 30-40 méternél magasabbra.

 

  

 

A mamutfenyő

Hatalmas és nagyon magas kort megélő fa. Észak-Amerikában honos. Egy óriáspéldányáról a hegymászókéhoz hasonló körülmények közt fényképet készítettek 126 darabban. A fa teljes képét ebből a 126 mozaikból rakták össze. Ez a mamutfenyő ugyan nem a legmagasabb – 74 méter –, de tömegében a legnagyobb fa a világon. 3200 éves. Neve is van: Prezident, azaz Elnök.

 

     

 

A cédrus

Ez a gyönyörű fa ugyancsak a fenyőfélék nagy családjába tartozik. Valamikor Európában is egész erdőségeket alkotott, mára jórészt csak Kis-Ázsiában, Libanonban és a Himalája magashegységben maradtak meg erdőfoltjai. Rendkívül sokáig, 2-3000 évig is elél.

 

Tudtad?

A karácsonyi piacra kerülő fenyőket ültetvényeken nevelik! Aki élőfát vásárol az ünnepekre, azzal az a termelőket segíti, nem az erdő pusztulását sietteti.