Az átváltozás mesterei

 

Tudtátok, hogy az állatok közt is vannak varázslók? Bizony vannak! Méghozzá híresen ügyes varázslók, amelyek mesterei az átváltoztatásnak és az eltüntetésnek. Ráadásul ők nem is más állatokat, hanem saját magukat varázsolják és tüntetik el.

 

A kaméleon

A leghíresebb átváltozó. (A viselkedését folyton változtató embert hozzá szoktuk hasonlítani.) Amikor valamiért felizgul, képes egészen megváltoztatni a színét. Ez főleg olyankor történik meg, amikor pl. egy kaméleonfiú és egy szép kaméleonleány találkozik. A színük változtatgatásával beszélgetnek egymással. A hímek fejük tetejének és testük két oldalának színváltozásaival igyekeznek sokkal szebbnek, feltűnőbbnek láttatni magukat. A legfeltűnőbb színű hímek aztán összecsapnak, megmérkőznek a lányok kegyeiért. Amelyik hím nem tud eléggé pazar, fényesen csillogó színeket, csíkokat produkálni, az kiesik a játékból.

 

 

A botsáska

Egészen különös lény. Egyesek köztük 5 cm, mások akár fél méter hosszúra is megnőnek. (Gondoljatok csak bele, félméteres rovar! Sci-fibe illő látvány!) Mesterei az átváltozásnak. Világos színűket akár egészen sötétre is átváltoztatják azért, hogy beleolvadjanak a környezetükbe, és az ellenség ne vegye észre őket. Vagyis ha kell, másnak, faágnak vagy levélnek mutatják magukat. Mégis folyvást veszélyben vannak, némelyik fajuk mára teljesen kipusztult.

 

 

A polip

A polip képes a másodperc töredéke alatt megváltoztatni a színét. A bőrében sárga, narancsvörös és barnásvörös festékeszsákocskák vannak, ezekből ömlik ki a festékanyag az izmok összehúzódása vagy kitágulása szerint. Ráadásul fényvisszaverő sejtjei is vannak, ezért ha ráesik a fény, olyan színeket is képes produkálni, amilyenekkel nem is rendelkezik. S ha még ez sem elég, izmaival bőre felületét pontosan olyanra, simára vagy durvára változtatja, mint a környezete.

Mindezek mellett a polip a legnagyobb szabaduló művész. Mivel testében nincs csont, képes magát egészen elvékonyítani, és a legszűkebb résen is kibújik. Így szökött meg pl. Ilky az új-zélandi nemzeti akvárimból az éj leple alatt, és a lefolyócsövön egyenest az óceánba úszott.

 

 

A tintahal

A tenger kaméleonja, ahogy mondani szokták. Olyan gyorsan képes váltogatni a színét, hogy úgy tűnik, mintha villogna a bőre. Pedig csak a színe változik hihetetlenül gyorsan. Kell is a gyorsaság, mert valószínűleg a társaival is ezekkel a fényjelekkel beszélget. De beveti a tudományát olyankor is, amikor az ellenség elől akar elrejtőzni, és másnak mutatja magát, mint ami, meg olyankor is, amikor udvarol, és szebbnek akar látszani, mint amilyen.

 

Tudtad?

Az állatoknak azt a képességét , hogy fel tudják venni, utánozni tudják a környezetük vagy egy másik élőlény színét, külalakját, szagát, viselkedését mimikrinek nevezzük.