Az állatok királya az oroszlán, minden gyerek tudja. Arról viszont már jóval kevesebbet hallottatok, ugye, hogy az állatvilágban – akárcsak az emberek között – sok király van. Sőt királyfik is akadnak! Néhányat most bemutatunk közülük, mégpedig azokat, amelyek már a nevükben is viselik a felséges jelzőt. De kezdjük a sort mégiscsak az oroszlánnal!

 

Az oroszlán

Méltóságos testtartása, kimért járása, a hímek hatalmas sörénye, mind tiszteletet parancsol. Talán éppen ezért, a fenséges megjelenése miatt tartjuk őt az állatok királyának. Pedig nem ő a legnagyobb, nem is a legokosabb, a leggyorsabb, még csak nem is a a legügyesebb az állatok között. Mégis ő a király! Csúcsragadozó, de nem egyedül vadászik, mint a legtöbb macskaféle, hanem csapatban. Vannak ellenségei is. Egy kafferbivaly vagy zsiráf rúgása például akár halálos is lehet a számára. De még a dingó kutyák is el tudják marni őt a zsákmánytól, ha sokan vannak. Az utóbbi évtizedekben az oroszlánok száma rohamosan apad Afrikában, mert az emberek elfoglalják az élőhelyeiket a szavannákon.

 

A királypingvin

Óriáspingvinnek is nevezik. Már a termetével is kiérdemli a királyi jelzőt. Majd egy méter magasra nő. Nála csak a császárpingvin nagyobb egy picivel. Egyszóval a pingvineknek ő a királya. A Déli-sarkvidéken, az Antarktisz körüli szigeteken él. Itt költ hatalmas telepeken. De hogy a költési időn kívül merre jár, rejtély. Valószínűleg kóborol a világtengereken. Afrika déli partjainál is találkoztak már vele. Fényes tollazata, előkelő tartása királyi, bár a szárazföldön meglehetősen ügyetlenül mozog. Annál fürgébb a vízben.

 

  

 

Az óriáskobra

Elsősorban a méretével uralkodik a mérges kígyók között. Három-négy méter hosszú is lehet. Ha felmérgesítik és felegyenesedik, magasabbra nyúlik egy átlagos embernél. Ázsia sűrű hegyvidéki erdeiben él. Halálos fegyvere a méregfoga. Ki gondolná, hogy mégis félénk, visszahúzódó természetű hüllő?! Az ember ritkán találkozik vele, a kobra pedig a legritkább esetben támad emberre. Kizárólag más kígyókkal táplálkozik.

 

A tengerek királyai

A tengerek királyai a bálna és a tokhal. A királyi jelzőt Angliában kapták azért, mert törvény szól róla a régi időkből, hogy a királyság partjainál kifogott bálna és tokhal a király tulajdona, és neki kell először felajánlani őket. A hagyomány szerint a királyé a feje, a királynőé a farka (hogy legyen halcsont a fűzőjébe). A teste a halászé. A kék bálna különben a legnagyobb állat a világon, 30 méter hosszúra is megnő.

 

  

 

A királyka

Igazi kis királyfi! A mi földrészünk, Európa legkisebb madara. De nem a mérete miatt és főleg nem csúfolódásból kapta a nevét, hanem a megjelenéséért: koronát visel a fején. Ő Luxemburg – Európa majdnem legkisebb országának – a nemzeti madara. Főleg lucfenyvesekben találkozhatunk vele. Pici fészkét heteken keresztül építgeti mohából és pókhálóból. És az eredmény egy gyönyörűséges királyi palota!

 

Tudtad?

Az oroszlánok naponta 20 órát is alusznak, vadászat után pedig 3-4 órát pihengetnek a fák árnyékában, legfeljebb vizet inni mennek. Ilyenkor nem bántják a körülöttük legelésző állatokat, hiszen tele a hasuk. Egyszerre soha nem ölnek meg több állatot, mint amennyire az éhségük elveréséhez éppen szükségük van.