Rengetegféle madár él a világon, földönfutók, nagy magasságokat meghódítók, mezőségek, sűrű erdőségek, tengerpartok vagy mocsarak lakói. Vannak köztük egészen parányiak és hatalmas testűek. S ahogy a madarak és az életmódjuk, a tojásaik is egészen különbözőek.

 

A házi veréb

Ki ne ismerné, télen-nyáron, falun és városon mindenfelé találkozhatunk vele. De hova rakja a fészkét? Bizony, ezt már kevesebben tudják, mert gyakran eldugja a falrepedésekbe, fák odújába, néha az ágak közé. Szalmaszálból, fűszálakból, tollakból építi. Ebbe a puha otthonba rak 5-6 apró, mintegy 2 cm hosszú tojást évente akár háromszor is. A héjuk piszkosfehér színű és sűrűn beborítják a barnás foltok, így jól beleolvadnak a környezetükbe.

 

     

 

A fürj

A mezőgazdasági tájak gabona- és lóheretábláiban, a mezők magas növényzetében éli rejtőzködő életét ez a fürge madár. Fészkét is ide rejti: a talajba kapar egy megfelelő mélyedést. Itt kotlik a tojó egyszerre mintegy 9-13 tojáson, miközben a hím a közelben őrködik. A tojások barna pettyesek és aprók, mindössze 10 grammot nyomnak.

 

A molnárfecske

A tojásai fehérek, néha vörösen pettyezettek. Nem kell rejtegetnie, hiszen jól védi őket a sárból, agyagból épített fészek magasan a ház eresze alatt. A fészek bejárati nyílása is olyan szűk, hogy csak a szülők férnek át rajta, így az otthon biztos védelmet nyújt a ragadozók ellen.

 

     

 

A mezei pacsirta

Ennek a kis madárnak nagyon kell vigyáznia a fészkére, hiszen a nyílt mező, ahol él, kevés védelmet nyújt. Gödröt mélyít, vagy állatnyomokat, a talaj repedéseit használja ki az építkezéshez. A mélyedést kibéleli fűvel, növényszárral, és 4-5, pettyes tojást rak bele. A törékeny otthont azonban akár még egy zivatar is elmoshatja. Ám a kis énekes nem hagyja annyiban, újra megépíti az otthonát, és minden évben egy másodszori költésre is vállalkozik.

 

A vetési varjú

Ligetek, facsoportok fáin költ a magasban nagy telepekben. Vékony ágakból, gallyakból álló fészke kiváló otthon, hiszen amikor elhagyja, mások, a vércsék, fülesbaglyok még mindig szívesen elfoglalják és használják. Gyönyörű halványkék, zöldes tojásai szürke és barna foltosak.

 

     

 

A vörös vércse

Nem épít fészket, hanem mások, rendszerint a varjak gallyakból rakott otthonát foglalja el a fák tetején. Néha a fák odvában, löszpartokon, sziklafalakban telepszik meg, de a városok magas épületein, templomtornyokban is szívesen ver tanyát. A fészekbe 3-8, barnán pettyezet tojást rak. A fiókák egy hónap múlva kelnek ki, s még egy hónapig együtt maradnak a szüleikkel. Védett madár!

 

  

 

Tudtad?

A fürjtojás vitaminokban, ásványi anyagokban igen gazdag, ezért sokan ínyencségként fogyasztják. Régen szerelmi bájitalt is készítettek belőle.

 

Figyelem!

Az erdőt-mezőt járva, ha madárfészekre és benne tojásokra lelsz, soha ne nyúlj a fészekhez! Némelyik madár ugyanis nagyon érzékeny, és ha észreveszi, hogy felfedezték az otthonát, akár örökre elrepül onnan, és még a fiókáit is elhagyja, mint pl. a ligetek, erdőszélek lakója, a szép hangú vadgerle.