Egészségünkre! 6. rész - A hús és a hentesáru fontos energiaforrás

 

Mukit, mint rendesen, ezen a péntek estén is megkérdezte az anyukája, hogy mit szeretne enni a hétvégén.

− Csirkét süssek? Vagy paprikásnak készítsem el? Esetleg marhapörköltet ennél? Rántott húst kérsz, vagy brassóit? Főzzek meg egy szép csülköt bablevesben? Kérsz kolbászt reggelire?

Muki elgondolkodott. Anyukája pedig elcsodálkozott, mert a rántott hús meg a sült csirke hallatára Muki eddig mindig csillogó szemekkel bólogatni szokott. Most mi lelte? Talán beteg? A homlokára tette a kezét, nem lázas-e. Nem fáj-e a hasa vagy a torka, kérdezgette. Az alapos kikérdezés és vizsgálódás után aztán kiderült, hogy Mukinak nincs semmi baj, csak most egyszerűen nem kívánja a húsos ételeket, mert a héten szinte mindennap az volt az iskolában. Hétvégére jó lenne végére valami más! Micsoda? Zöldségleves? Főzelék? Spenót tükörtojással? Ebben maradtak. Szombaton tartanak egy zöldséges napot, vasárnap pedig jöhet a tisztességes vasárnapi ebéd, akár rántott hús! Persze a mellől sem hiányzik majd a zöldség, mondjuk a savanyú káposzta.

 

A savanyú káposztában rengeteg a C-vitamin, amire ilyenkor téli időben különösen nagy szüksége van a szervezetünknek. A zöld leveles zöldségek − mint a spenót, sóska vagy a salátafélék − sok vasat tartalmaznak. A hús fehérjeforrás a szervezetünk számára, cinket, vasat, B1-vitamint, emellett olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a szerzetünk jó működéséhez.

 

  

 

Szombaton ebédre tehát spenót lesz tükörtojással. (Figyelem! A tojás legalább olyan pompás fehérjeforrás, mint a hús!) Délelőtt pedig együtt elmennek a piacra bevásárolni a vasárnapi ebédhez. Persze sonkát, kolbászt, virslit is vesznek reggelire, de csak házi sonkát és kolbászt, mert az ipari hentesáruban sok a káros tartósítószer. Virslit pedig olyat választanak, amiben valóban szinte csak húst van (és nem víz meg szója!). Vagyis csupa egészséges élelmiszert vesznek majd a hétvégére!

 

A receptet felnőtt segítségével készítsd el, különösen a sütő kezelését bízd rá!

 

Virsli bundában

 

Hozzávalók:

1 csomag kész fagyasztott leveles tészta (kb. 250 g), 6-8 db virsli (lehetőleg 80-90% hústartalmú), 1 tojás, 1-2 evőkanál mustár vagy ketchup, 1-2 teáskanál szezámmag vagy reszelt sajt.

 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Miután a tészta szobahőmérsékleten kiolvadt, lisztezett felületen nyújtsd ki 2-3 mm vékonyra, majd vékonyan kend meg mustárral vagy ketchuppal. Vágd fel ujjnyi vastag sávokra és tekerd körbe velük a virsliket. A virslimúmiákat − lehetőleg ne túl szorosan − tedd sütőpapírral kibélelt tepsire, kend meg tojással és szórd meg szezámmaggal vagy sajttal. A sütőben süsd aranybarnára.

 

Jó étvágyat!