Tiszta levegő 8. rész - Vizes élőhelyek

 

Tavasszal, amikor a hegyekben is olvadni kezd a hó, megduzzadnak a patakok és a folyók, a mezőket és a szántókat sokfelé ellepi a talajvíz. Kedvükre vadászhatnak ilyenkor a vízimadarak. De mi lesz velük később, a nagy nyári melegben, amikor még a mocsarakban, lápokban is kevesebb a víz, némelyik meg egyenest kiszárad? Bizony sok vízjárta hely manapság védelemre szorul.

 

A vizes élőhely

Egyre sűrűbben emlegetett fogalom ez manapság, mert egyre kevesebb van belőle; a területük egyre zsugorodik, élővilágukat sokfelé a pusztulás fenyegeti. Minden olyan folyó, tó, mocsár, láp, sőt akár mesterségesen kialakított halastó is ide tartozik, ahol különösen értékes, őshonos vagy védelemre szoruló állatok és növények élnek. Világnapja is van már az ilyen védett helyeknek, mégpedig február 2-a – annak emlékére, hogy csaknem ötven évvel ezelőtt (1971-ben) ezen a napon írtak alá egy iráni városkában, Ramsarban egy nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az itt élő madarak védelméről.

 

  

 

Az ember beavatkozása a természetbe korábban is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a vizes élőhelyek területe. A folyók vizét gátak közé szorították, a belvizeket a határban lecsapolták, hogy a mezőgazdaság számára művelhető területeket nyerjenek. Ezzel eltűntek a nagy árterek, a mocsaras, lápos helyek, ahol addig rengeteg vízimadár, állat és növény élt. Holott – később kiderült –, nem sok haszon származik az ilyen vizes területek megműveléséből, kár viszont annál több keletkezik a természet rendjének megbontásából.

 

 

A fenyegető veszély

A legnagyobb veszélyforrás napjainkban a mezőgazdaság. A környező mezőgazdasági területekről beszivárgó vegyszerek elszennyezik a vizet, s az itt élő állatok és növények pusztulását okozhatják. 

Másik nagy fenyegetés a kiszáradás – ha csökken a terület  vízutánpótlása, ha elapadnak a vizét tápláló patakok és folyók.

Komoly következményei lehetnek annak is, ha túlzott mértékű a halászat, a nádkitermelés, de még a turisták is sok bajt okozhatnak, ha megzavarják a terület békéjét.

 

Nemzetközi védelem

A nemzetközi összefogás eredményeképpen ma már egyre több vizes élőhely kerül nemzetközi védelem alá. Ezek listáját a Nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzéke, más szóval a Ramsari Jegyzék tartalmazza.

 

     

 

Feladat

Vajon mennyire tiszta a vize a közeli kis tónak, pataknak, folyónak nálatok? Próbáld megállapítani! Figyeld meg, hogy élnek-e benne békák, teknősök, vízisiklók, különféle halak. Ha igen, a vize nem lehet nagyon szennyezett. A zöld nyálka vagy a légylárvák jelenléte ellenben a szennyezés jele. Készíts feljegyzéseket!