A bevásárlóközpontban minden egy helyen megtalálható. Ez az óriási előnye a szakboltokkal szemben. A családok többsége ezért egyre inkább ide jár vásárolni. De hogyan kell itt viselkedni, ahol mindenki a bevásárlással van elfoglalva? Bizony ennek is megvannak a szabályai.

 

Ne rohangássz, ne lökdösődj!

A polcok roskadási tele vannak áruval, és a vásárlók is gyakran egészen telerakják a kosarukat vagy a bevásárlókocsijukat a legkülönfélébb cucokkal. Egyszóval törékeny, folyékony, guruló, szóródó termékek vannak sűrűn körülötted, ezért a bevásárlóközpontban életveszélyes a lökdösődés, tolakodás, rohangászás.

Ne lökd neki a kosarad, kocsid más lábának, mert az illető megsérülhet, kiszakadhat a ruhája, kiszóródhat a kocsija, kosara tartalma.

A polcok közti sorok nem rodeópályák! Ne rohangássz köztük eszeveszetten a kocsiddal!

Ha figyemetlenül tolod a kocsidat és nekimész vele valamelyik megrakott polcnak, óriási károkat okozhatsz, aminek nemcsak az áruház dolgozói, de  a szüleid sem fognak örülni.

Miután befejezted a vásárlást, a kosaradból, kocsidból vegyél ki mindent. A feleslegessé vált papírt, számlát, zacskót is, ezeket dobd a bejáratnál elhelyezett szemeteskosárba. Ne szemetelj!   

A vásárlás végén a kosarad tedd vissza, a kocsid told vissza a többi közé. Véletlenül se felejtsd a kocsit az autó mellett a parkolóban, mert az balesetveszélyes.

 

 

Ne tapogass!

A csomagolatlan élelmiszereknél, pl. a friss pékárunál vagy a gyümölcsöknél nagyon fontos, hogy ne fogd meg az árut a puszta kezeddel. Azért van ott a csipesz, a nejlonkesztyű vagy zacskó, azzal nyúlj érte. Képzeld el, ha a kiválasztott kiflit, kalácsot, szőlőt mindenki szabad kézzel venné le a polcról, megtapogatná, megnyomkodná, friss-e, puha-e, és ha mégsem tetszik, visszatenné a polcra. Mennyi kosz és bacilus kerül rá a termékre, míg végre valaki megveszi! És mennyi fertőzés, betegsék okozója lehet az ilyen fogdosás, tapogatás!

 

 

Ne kiabálj!

A bevásárlóközpont is olyan hely, ahol illik halkan beszélgetni. Hiszen itt mindig sokan vannak. Gondolj bele, mi lenne, ha mindneki kiabálna! Te sem szeretnél ilyen munkahelyen dolgozni. De nézelődni, vásárolni sem kellemes nagy hangzavarban.

 

 

 

Ne pazarolj!

Nagyon csábító a rengeteg áru a polcokon! Nehéz megállni, hogy a sok finomságból, a szebnél szebb, jobbnál jobb dolgokból ne tegyen minél többet bele az ember a kosarába. Ráadásul a bevásárlóközpontok egyenest úgy vannak kialakítva, a polcokon úgy helyezik el az árut, hogy a vásárlók nehezen tudjanak ellenállni ennek a csábításnak. A bevásárlókocsik is azért olyan rettenetesen nagyok, hogy minél több dolog belerakására ösztönözzenek bennünket. Ne hagyd magad! Gondolj arra, hogy mit fogsz kezdeni otthon a sok feleslegesen megvásárolt cuccal! Nem győzitek majd megenni, megszárad, megromlik, gond lesz a tárolásukkal és a sok szeméttel, ami belőlük keletkezik.

  

Minikvíz

Ki tudod, hogy melyek a helyes viselkedés szabályai a bevásárlóközpontban?

A gyümölcsöt szabad puszta kézzel megfogni és megtapogatni, hogy puha vagy kemény-e.

A friss pékárut csipesszel vagy nejlonlesztyűvel kell megfogni.

A bevásárlókocsit akár a parkolóban is hagyhatjuk, a bevásárlóközpont dolgozói majd a helyére viszik.

Ha a szülők nem akarnak megvenni valamit, amit pedig mi nagyon szeretnénk, legjobb, ha azt egyenest a kasszához visszük, ott már nem nagyon lehet vitatkozni, inkább fizetnek a szülők.

A számlát, feleslegessé vált zacskót a bejárat melletti szemeteskorárba dobjuk.

 

A szerző rajzai