A legjobb hulladék

Szelektív hulladékgyűjtés

 

A legjobb hulladék a „nem keletkező hulladék”. Sorozatunknak ebben a részében bemutatjuk, milyen sokat tehetsz te is azért, hogy a hulladék ne mind a szeméttelepen kössön ki, hanem valamilyen hasznos és használható termék keletkezzen belőle újra.

Az első teendő: próbálj minél kevesebb hulladékot vásárolni! (Manapság úgyis elég hamar mindenből hulladék lesz.)

Például:

  • ne kérj a boltban szatyrot, hanem inkább vigyél magaddal otthonról.
  • ha egy mód van rá, ne vásárolj előrecsomagolt élelmiszert, ezek csomagolóanyagából keletkezik ugyanis a legtöbb hulladék. (Ráadásul az ilyen terméket gyakran bosszantóan nehéz kinyitni.)
  • ha mégis arra kényszerülsz, hogy előrecsomagolt élelmiszert vagy más hasonló terméket vásárolj, a csomagolóanyagát rögtön gyűjtsd fajtánként külön, majd pedig vidd a megfelelő hulladékszigetre, ahonnan a hulladékfeldolgozóba szállítva ismét hasznos anyag keletkezhet belőle.

 

Papír   Műanyagpalackok   Fémdoboz, fémhulladék

  

 

 

 A leggyakoribb otthon keletkező újrahasznosítható hulladékok:

Papír

 

papír: újságpapír, kartondoboz, csomagolópapír, irodai papír, telefonkönyv, szórólap.

Műanyag

műanyag: PET-palack (ásványvizes- és kólásüveg), tejfölös-, joghurtospohár, zacskók, reklámszatyrok, vegyszeres flakonok (öblítők, samponok, tusfürdők flakonja stb.).

Üveg

üveg: befőttesüveg, ásványvizesüveg, borosüveg, sörösüveg.

Fém

fém: alumíniumdobozok (kólásdoboz, sörösdoboz), alufólia, konzervdoboz (befőttesdoboz, macska- és kutyaeledel doboza), fémkupak.

Részletes táblázat a szelektív hulladékgyűjtésről itt!

 

Na most már játszunk kicsit: 

 

A játék eredeti elérhetősége: www.kvvm.hu

 

Sajnos Szlovákiában és Magyarországon egyes számítások szerint jó, ha tíz emberből egy szelektíven gyűjti a hulladékot. Ez azt jelenti, hogy a hulladék nagy része még manapság is kárba vész. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egyre többen legyünk, akik úgy gondoljuk, környezetünk megóvása érdekében nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb hulladék kerüljön újrafeldolgozásra és a lehető legkevesebb kerüljön a hulladéktemetőkbe, a szeméttelepekre.

 

Még két érdekes film a hulladék újrahasznosításáról: