Megáll az ész! 10. rész - Buborékok

 

Sorozatunk utolsó részében olyan kísérletekről lesz szó, amelyeknél garantált a vidámság, tudományról és a kísérletek magyarázatáról pedig csak keveset beszélünk, hiszen júniusban, a vakációt várva kinek van már kedve a tanuláshoz? Ilyenkor már mindenki szívesebben csinál valami pihentető és mókás dolgot a szabadban. Például szappanbuborékokkal!

 

1. Óriás buborékfújó

Hozzávalók: 2 db kb. 40 cm hosszú műanyagpálca (ha nincs, akkor két bot is tökéletesen megteszi), erős pamutfonal, egy jó nagy csavaralátét nehezéknek, szigetelőszalag

A két pálcát helyezd egymás mellé párhuzamosan, kb. 30 cm-re egymástól. A pamutfonalból alakíts ki egy háromszöget úgy, hogy a pálcák felső végeinél legyen a háromszög két felső csúcsa, a harmadik csúcs pedig a pálcák között a nehezék segítségével, így jó feszes lesz a fonal. A biztonság kedvéért még szigetelőszalaggal is tekerd át a pálcákat ott, ahol a madzagot rájuk kötötted. (A képen láthatod, hogyan kell kinéznie.) Ezzel a fújó kész is van!

 

     

 

Most már csak egy tuti szappanbuborék-recept kell. Az interneten nagyon sokféle recept olvasható. Annyi bizonyos, hogy víz és mosogatószer mindenképpen kell hozzá. Van, aki ezenkívül sütőport, étolajat, cukrot tesz bele, de lehet olvasni ennél sokkal bonyolultabb összeállításokat is. Érdemes tehát kikísérletezni, hogy melyik válik be leginkább.

Mindenesetre az egyik legegyszerűbb és legjobb recept a következő: fél liter víz, 6 kávéskanál mosogatószer, valamint ugyanennyi étolaj és cukor.

 

Mi a szappanbuborék?

A szappanbuborék nem más, mint egy szappanos vízből álló vékony hártya, amely színjátszó felületű gömb alakot vesz fel. De miért gömb alakú és mitől színes? A hártya nem más, mint egy viszonylag rendezett szerkezetű vízréteg, melyet szappanrészecskék borítanak, ezért törik meg rajtuk a fény, és ezért látjuk szivárványhoz hasonlóan színesnek. A gömb alak pedig a felületi feszültség jelenségének köszönhető. A szappanos víz e feszültség miatt törekszik a legkisebb felület kialakítására. Azt pedig jól tudjuk, hogy a testek formái között a gömb a legkisebb és legtökéletesebb alakú felület. Ezért van a természetben is rengeteg gömb alakú dolog.

  

2. Habkígyó

Hozzávalók: egy műanyag palack, olló, egy befőttesüveg-gumi és egy zokni- vagy törülköződarab a rongyoszsákból

A műanyag palackot a szájától nem messze vágd le (az ujjadra vigyázz!), vagy inkább kérd meg a szüleidet, hogy vágják le neked. A szélesebb végére gumizd rá a rongyot, mártsd bele az előzőleg már elkészített folyadékba, aztán csak fújd, fújd, fújd ‒ és kész a csoda! Szivárványos verzió előállításához a folyadékot temperával is megszínezheted! (A habkígyó könnyű elkészítéséhez kattints ide!)

 

     

 

  

 

Jó kísérletezést!