Furcsa fogalom a természetbarát kert, ám manapság egyre sűrűbben találkozunk vele. Azt jelenti, hogy főleg olyan növények nőnek a kertben, amelyek azon a tájon honosak. Kedvező számukra az éghajlat, a talaj, szeretnek ott élni. Így a gondozásuk, a kert fenntartása nem kíván túl sok energiát,sok időt és munkát a gazdájától.

 

A királyi kertek

Szép, ápolt és gondozott kertje a korábbi századokban a palotáknak volt. A királyok és a főurak megengedhették maguknak, hogy az otthonukat nagy zöld területtel, parkkal, kerttel vegyék körül, ahova különféle fákat, díszcserjéket, virágokat telepítettek. Gyakran különlegeseket is, egészen messzi vidékről, akár másik világrészről származókat. Ezek a kertek pihenésre, felüdülésre, gyönyörködtetésre és szórakozásra, mulatozásra szolgáltak. S persze nem utolsó szempont volt a reprezentáció. A sétányokkal, díszkutakkal, szobrokkal ékesített kert, benne a drágán beszerzett külhoni növények sokaságával azt is megmutatta a látogatóknak, hogy milyen gazdag a kert tulajdonosa.

 

 

A természetbarát kert

Manapság bárkinek lehet szép kertje – akár ha csak egy egészen pici is –, ha fontos számára a zöld környezet, vagy szívesen bíbelődik a növényekkel. Éppen ezért sem mindegy, hogy mennyi vízre, elektromos áramra, permetszerre van szükség a kert gondozásához. És mennyi hulladék keletkezik közben. Mert hiszen a pázsitot rendszeresen nyírni kell, nyári melegben locsolni kell, a fákat, bokrokat, hogy meg ne betegedjenek, permetezni kell, stb. És közben fogy az ivóvíz, a villanyáram, és termelődik a szemét.

 

  

 

Milyen a természetbarát kert?

Fontos, hogy minél kevesebbet kelljen öntözni. Ezért olyan növényekkel ültetik be, amelyek honosak azon a tájon, és szinte elég nekik a szokásos csapadékmennyiség.

Öntözéshez felhasználják az esővizet.

Lehetőleg nem használnak benne vegyszert, hanem környezetbarát megoldásokat választanak.

Nem nyírják a füvet, legfeljebb csak egészen kis területen, a többin meghagyják virágos rétnek.

A méhek, lepkék mézelő virágokat,  a madarak, négylábú állatok védelmet, otthont találnak benne.

 

  

 

Feladat

Készíts a kertetekbe itatót és fürdésre alkalmas helyet a madaraknak és a sünöknek. Megfelel a célnak akár egy nagyobb virágalátét is, de a kisebb madarak számára tegyél bele egy követ vagy fadarabot. A vizet naponta ellenőrizd és cseréld az itatóban.