Tiszta levegő 10. rész - Környezetbarát nyaralás

 

Amint vége az iskolai évnek, megindul az áradat a nyaraló- és kirándulóhelyek felé. A tengerpartokra vezető sztrádákon dugók alakulnak ki, a híres emlékhelyek, történelmi városrészek zsúfolásig megtelnek turistákkal. Mindenki igyekszik valahova, mindenki látni, tapasztalni akar, és élményekkel megrakodva akar hazatérni a nyaralásból. De mi történik közben a hellyel, amit a nyári hónapokban elönt a turisták áradata? Hogyan legyünk ökoturisták, hogy a látogatásunk ne zavarja a helyieket, és kímélje a környezetet?

 

Hogyan legyél ökoturista?

Az ökoturista úgy utazik és úgy látogatja a történelmi nevezetességeket, a természeti szépségeket, nemzeti parkokat, hogy közben felelősséget vállal a helyért. Kíméli, és nem terheli meg feleslegesen pl. azzal, hogy szemetel, hogy mindenhova autóval pöfög, és benzingőzzel szennyezi a levegőt. Hiszen ha gyalogosan vagy kerékpáron járja be a környéket, alaposabban szemügyre vehet mindent, sokkal többet lát. A mozgással ráadásul a saját egészsége megőrzéséért is tesz valamit, és még a pénztárcáját is kíméli közben.

 

  

 

Falusi turizmus

Az ökoturisták arra is ügyelnek, hogy ne drága szállodákban foglaljanak helyet, hanem a helyi tulajdonosoknál vegyenek ki olcsóbb szállást, és a helyi ételeket fogyasszák. Sőt, az is egyre inkább terjedő – és milyen hasznos – szokás, hogy a turista bekapcsolódik a helyiek életébe. Segít az aratásnál, a gyümölcsszedésben, gondozza az állatokat, sövényt nyír, stb. Így sokkal jobban megismeri a tájegységet, az ott élő embereket és a szokásaikat. A munkájával és a pénzköltésével pedig támogatja is őket. Hozzájárul a gyarapodásukhoz, ami szegény vidékeken különösen fontos.

 

  

 

A nemzeti parkok

A természeti értékeket védő nemzeti parkokra is kíváncsiak a turisták, hát persze! Micsoda nagyszerű dolog egy ügető orrszarvút megpillantani vagy egy zsiráfcsaládot megfigyelni a Serengeti Nemzeti Parkban Afrikában, a zergék akrobatamutatványait lesni a Magas Tátrában! De vigyázat! Nagy csoportban zajt ütve, hangoskodva, füvet letaposva, ágakat letörve ilyen helyen turistáskodni nem lehet! A látogatók csak kis csapatokban, a kijelölt helyeken és a vadőr utasításai szerint mozoghatnak a védett helyeken. Látogatásuk viszont mégis fontos, mert a belépőjegy, a programok és szolgáltatások megfizetésével a nemzeti park fenntartását, értékeinek a megőrzését támogatják.

 

  

 

Figyelem!

Az ökoturista arra törekszik, hogy a látogatásával ne terhelje meg a környezetet, és ne hagyjon maga után nagy ökológiai lábnyomot.

 

Feladat

Mekkora az ökológiai lábnyomod? Ki tudod számolni? Ha nem, nézz utána itt, hogyan kell. Tervezd meg a nyaralásod ökológiai lábnyomát! Ha túl nagynak találod, próbáld kisebbre venni!