Egészségünkre! 10. rész - Zöldségfélék minden mennyiségben

 

Júniusban Muki nagyijának a veteményeskertjében már nagyra nőtt a sok zöldségféle. Petrezselyem, zeller illatozik az ágyásokban, érik a paradicsom, a paprika, van már uborka, de sárgarépa, hagyma, mindenféle finom levesbevalóból is akad bőven. Nagyszerű lesz a vasárnapi ebéd a friss zöldségekkel! Nagyi meg is hívta Mukiékat vasárnap egy jó falatozásra a kertbe.

− És mi lesz a menü? –  érdeklődött a lényeg felől Muki.

Muki anyukája biztos volt benne, hogy húsleves lesz, utána rántott csirke sült krumplival, uborkasalátával. Vagyis ami ilyen szép nyári vasárnapon a nagyinál szokott. Ami hagyományos! Mert a hagyomány az hagyomány! Úgy is lett! Az ebéd végén nagyi habos sütét is felszolgált a kedves vendégeinek, búcsúzóul pedig megpakolta a szatyrukat friss paprikával és paradicsommal. Főzzenek belőle egy finom lecsót vacsorára.

 

A zöldségnövények nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaznak, ugyanakkor könnyen emészthetők. Sok és sokféle ásványi anyag meg vitamin van bennük. Különösen gazdag vitaminokban a paprika és a paradicsom. A magyar konyhának ez a két legkedveltebb zöldségféléje. Pedig mindkét növény csak néhány száz évvel ezelőtt, Amerika felfedezését követően került el hozzánk, Európába az Újvilágból.

 

Nagyi kiadós ebédje után vacsorára Muki anyukája valami könnyűt készített. Volt benne zöld leveles saláta (a vas miatt), kecskesajt (a Muki csontjait erősítő kalcium miatt), egy kis pirított húsos szalonna (a zsírban oldódó vitaminok miatt) és korán érő sárgabarack (a sokféle vitamin miatt). Persze lecsó is volt, ami azért is sikerült nagyon jól, mert Muki és az anyukája együtt készítették el.

 

     

 

A világ legegyszerűbb lecsója

 

Hozzávalók:

paradicsom, paprika, hagyma, szalonna, só. A paprika legyen a legtöbb, négy rész, a hagyma két rész, a paradicsom egy rész.

 

A hagymát hámozd meg és vágd karikákra, de vigyázz az ujjadra! A paradicsomot kockázd fel, a paprikát és a szalonnát vágd csíkokra. Ezután már csak össze kell főzni a hozzávalókat. Egy edényben először pirítsd meg a szalonnát, dobd rá a hagymát. Ha megpuhult, mehet rá a zöldpaprika. Ha az is puha, mehet rá a paradicsom. Amint felforrt, már kész is! Már csak meg kell sózni.

 

Jó étvágyat!