A legnépszerűbb sport, a foci 1. rész

 

Ebben a sorozatban 100%-ban és egész évben a sportról lesz szó. Olvashattok majd érdekes és vicces történeteket nagyszerű sportolókról, népszerű sportágakról, de megismerkedhettek a sportágak múltjával és szabályaival is. Mivel mással is indulhatna egy sporttal foglalkozó sorozat, mint a focival.

Ez a sportág vonzza a legtöbb nézőt, a focistáknál aligha vannak ismertebb sportolók, és nemigen van olyan sportág a labdarúgáson kívül, amelyet szinte a világ valamennyi országában nemzeti ügynek, már-már élet-halál kérdésnek tekintenek. Sorozatunk focis fejezetének első részében a 2018-as foci vb-vel és a legnagyobb sztárokkal foglalkozunk egy kicsit, a következő részben pedig felidézzük a futball múltját, megismerkedünk a legnagyobb futball-legendákkal (köztük magyarokkal is!!!), áttekintjük a szabályokat és a focitörténelem legjeit.

2018 nyarán rendezték Oroszországban a 21. labdarúgó-világbajnokságot. A döntőt Franciaország 4-2-re nyerte meg Horvátország ellen. Ezzel a franciák második vb címüket szerezték, a horvátoknak viszont először sikerült az a bravúr, hogy a döntőbe verekedjék magukat. A vb összesen 64 mérkőzését (12 helyszínen) több mint 3 millió néző látta élőben. Ez azt jelenti, hogy meccsenként majdnem 50 ezer ember szurkolhatott a részt vevő 32 csapat valamelyikének.

 

  

 

     

 

Ennek a világbajnokságnak is voltak nagy sztárjai: Messi, Neymar, Ronaldo vagy éppen a döntőben is szereplő Luka Modrić; voltak nagy felfedezettjei, mint Kylian Mbappé, és volt jó pár olyan játékos is, aki ezen a vb-n nőtt igazi szupersztárrá, mint a belga Eden Hazard, Kevin de Bruyne és Romelu Lukaku, valamint a franciák végső győzelméért igen sokat tevő Antoine Griezmann és Paul Pogba. Ők azok, akik miatt a 2018-as foci vb igazán emlékezetes marad.

 

  

 

Lionel Messi – Messinek nem ez volt az élete szezonja, hiszen a vb-n már a 16 között kiestek. Az argentin válogatottat épp a később világbajnok franciák verték meg 4 - 3-ra.  Messi bár a spanyol bajnokságot a Barcelonával megnyerte, a Bajnokok Ligájában csak a legjobb nyolcig jutott.

Cristiano Ronaldo – A spanyol bajnokságban a Real Madriddal csak harmadik lett, de csapatával megnyerte 2018-ban a Bajnokok Ligáját (a döntőben 3 - 1-re verték a Liverpoolt). A vb neki sem sikerült valami jól, hiszen a portugál válogatott is a 16 között búcsúzott, miután 2 - 1-re alulmaradt Uruguay-jal szemben.Ronaldo azóta klubcsapatot is váltott, a Realból az olasz Juventushoz igazolt.

Luka Modrić – Pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el idén, hiszen válogatottja csapatkapitányaként és igazi vezéreként Horvátország bejutott a vb-döntőbe. Emellett Modrić a vébé legjobb játékosa címet is kiérdemelte, ráadásul klubcsapatával, a Real Madriddal a Bajnokok Ligáját is megnyerte, így komoly esélye van arra, hogy idén övé legyen az Aranylabda, amely a foci világában a legnagyobb egyéni elismerést jelenti.

 

  

 

  

 

Kylian Mbappé – Teljes nevén Kylian Mbappé Lottin kétségtelenül az idei vb legnagyobb felfedezettje. Az apai ágon kameruni, anyai ágon algériai labdarúgó még csak decemberben lesz húszéves, de már világbajnoknak mondhatja magát, és nem mellesleg a világ egyik legjobb klubcsapatában, a Paris Saint Germainban játszik.

Romelu Lukaku – A világbajnokságon bronzérmes belga válogatott és az angol bajnokságban szereplő Manchester United csatára. A kongói származású Lukaku igen szegény családban nőtt fel, elmondása szerint gyakran ennivalóra és fűtésre sem futotta gyermekkorában. Meg is ígérte a szüleinek, hogy focitudását kamatoztatva jóra fordítja a család sorsát. Szorgalmát, kitartását és tehetségét dicséri, hogy már 16 éves korában profi szerződést kapott. Ontotta is a gólokat a belga bajnokságban, 2012 óta pedig az angol Premier League-ben rettegnek tőle a védők és a kapusok.

 

Játék

Ki lett a 2018-as foci vb gólkirálya?

Melyik városban rendeztek két helyszínen is meccseket a vb-n?

Hol rendezik a következő, 2022-es vb-t?

Hány gól született az összesen 64 meccsen?

Ki a világbajnok francia válogatott szövetségi kapitánya?

 

Válaszaidat várjuk a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre SPORTOS tárgyjelöléssel!