A téli sportok királya, a síelés

 

Tél van, így hát kézenfekvő, hogy rovatunkban most téli sporttal foglalkozzunk. Nem nehéz kitalálni: a síelésről lesz szó.

A talpra erősített lécek segítségével csúszni a havon – nos, a közlekedésnek ez a módja olyan régi, hogy azt már őskori barlangrajzok is bemutatják. A legrégebbi megtalált sítalpak, illetve sífelszerelések is több ezer évesek. Így bátran kijelenthetjük, hogy a síelés őskori eredetű. Kezdetben persze nem sportolási céllal kötöttek léceket a lábukra az emberek. Sokkal inkább a vadászatot könnyítették meg így a hóval borított erdőben, mezőn. Az első sígyakorlatokat és síversenyeket több mint kétszáz évvel ezelőtt rendezték Dániában és Norvégiában. Természetesen nem véletlen, hogy az északi országokban lett először népszerű ez a sport, hiszen itt hosszú és hideg a tél, gyakran borítja a felszínt vastag hótakaró, és hegyvidékből is van elég.

 

     

 

Ennek a sportnak négy fő ága van: sífutás, síugrás, alpesi síelés és snowboardozás. Az első kettő a régibb, ezek a sísport legelején, a 19. században alakultak ki. Ekkor jöttek létre az első síklubok is Norvégiában.

 

     

 

Az alpesi síelés bölcsőjének a svájci St. Moritz tekinthető. A helyi szállodatulajdonosok tették népszerűvé itt, az Alpok óriáshegyei közt a sílesiklást. Mindháromtól jelentősen különbözik a snowboard, vagyis a hódeszkázás. Ennél a két láb egy csúszó alkalmatossághoz, a hódeszkához van kötve. A snowboard őse egyébként szintén egy régi találmány, de igazi népszerűségre ez a sport csak a legújabb időkben tett szert. Olimpiai sportággá is mindössze húsz évvel ezelőtt lett, míg a sífutás és a síugrás már az első téli olimpián (1924-ben) is szerepelt, az alpesi sízés pedig 1936 óta az olimpiai program része.

 

 

A síelés nem veszélytelen sportág, ezért nagyon fontos a megfelelő minőségű felszerelés. A jó és megfelelően élezett síléc mellett szükséges a bokát pontosan tartó és a lábfejhez jól igazodó bakancs, a meleg, de jól szellőző síruházat, egy pár síkesztyű, és ami talán a legfontosabb, a fejet védő bukósisak. Meglepő lehet, de manapság a síoktatók között is vita van arról, hogy szükség van-e botra? Ennek eldöntésére nem vállalkozunk, a kérdés megválaszolását a kezdő síelők mindenképpen bízzák az oktatójukra.

 

Síterepek Szlovákiában és Magyarországon

A tavalyi évben az ismert olasz, osztrák, svájci és francia síterepek mellé két szlovákiai sípálya is a világ legjobbjai közé került. Az egyik Jasná a Chopok északi oldalán, a másik pedig a Szlovákiában legmagasabban fekvő síterep Tátralomnicon. Magyarországon is várja néhány jó minőségű pálya a síelni vágyókat. A legmodernebb felvonókkal és a legjobb pályákkal a Bakonyban található Eplényi Síaréna rendelkezik, de népszerű a Bükk-hegységben lévő bánkúti és a Mátrában a kékestetői pályarendszer is.