Mátyásról szól a Komáromi Jókai Színház darabja. De nem a nagy királyról ‒ az igazságosról! ‒, hanem a szépreményű ifjúról, aki majd még sokra viszi. Lehetne a darab címe az is, hogy Mátyás király krónikása.

Mert a másik főszereplő benne Galeotto, a király híres krónikása, aki ‒ legalábbis a színpadon ‒ hírességet, sztárt szeretne faragni az ifjú uralkodóból. De lehetne a darab címe az is, hogy Mátyás király legendái, vagy legendák Mátyás királyról. Mert ugye ma már tudjuk, hogy a történeteknek ‒ amiket Galeotto a krónikáiban Mátyásról elbeszélt, és amik közül most jó néhány megelevenedik a színpadon ‒ a fele csak mese. Legenda.

 

 

 

Hát ha nem igazak a Mátyás királyról szóló történetek, akkor mi az igazság? Járt Mátyás álruhában a nép közé igazságot tenni, vagy nem járt? Elárulhatom: a Komáromi Jókai Színház darabjában jár, méghozzá tornacipőben. És milyen uralkodó volt a valóságban? Igazságos?  Biztosan! De hogyan?  Háááát?!!! Nézzétek meg a Jókai Színház előadását, és magatok is rájöttök sok igazságra. Ráadásul jól fogtok szórakozni, mert a mesejáték tele van jobbnál jobb zenével és csodás álruhákkal.

 

Kiss Gibbó Gábor fotói