A legszebb labdajáték, a kosárlabda 2. rész

 

Februárban, sorozatunk előző részében azt ígértük, hogy bemutatjuk a kosárlabdázás legendás alakjait és a mai legjobbakat. Így is teszünk! Mellettük azonban lesz még szó  a legnépszerűbb csapatokról és a kosármeccsek mókamestereiről, a meccsek szünetében fellépő kabalafigurákról is.

 

Az egyetlen 100 pontos: Wilt Chamberlain

Az amerikai profi bajnokság, az NBA és egyben a kosárlabda sport valaha nyújtott legjobb egyéni teljesítménye az ő nevéhez fűződik. Csapata, a Philadelphia Warriors (1962-ben) egy alapszakasz meccsen 169-147 arányban verte a New York Knicks-t, és Chamberlain a mérkőzésen kereken 100 pontot szerzett. Erre a teljesítményre se előtte, se utána nem volt képes senki. Pályafutása alatt kétszer nyert csapatával bajnoki címet, és természetesen beválasztották a kosárlabdázás halhatatlanjai közé is.

 

  

 

Michael „Air” Jordan

Sokan az ő személyével azonosítják a kosárlabdát, nem véletlenül, hiszen minden idők talán legsikeresebb kosárlabdázója ő. Többek között hat NBA bajnoki cím és tíz gólkirályi cím fűződik a nevéhez, emellett ötször választották a szezon legértékesebb játékosának. Játékstílusa lenyűgöző volt. Nem tartozott a legmagasabb játékosok közé,mégis  olyan látványosan tudott zsákolni, hogy közben szinte úszott a levegőben. Nem véletlenül kapta az „Air” becenevet. Az NBA bajnokságokon a  Chicago Bulls csapatával aratta sikereit, emellett két olimpián is diadalra vezette az amerikai csapatot. De nemcsak a sportban volt sikeres. Népszerűsége okán filmszerepekre is felkérték, amelyekben saját magát alakította (pl. a Zűr az űrben című filmben és a Bolondos dallamokban). (Hogy mire volt képes Michael Jordan a pályán, azt itt megnézheted.)

 

  

 

Sztárok ma: Stephen Curry és LeBron James

Nem is kérdés, hogy az két legnagyobb gigász most a Golden State Warriors bedobó játékosa, a 31 éves Stephen Curry és a Los Angeles Lakers csatára, a 35 éves LeBron James. Curry gyerekkora óta szoros kapcsolatban van kosárlabdával és az NBA-vel. Édesapja is a profi liga játékosa volt, és a kis Stephen szinte minden edzésre elkísérte apukáját, így már egészen kiskora óta szívta magába a kosárlabdázás fortélyait. A labdavezetést és a távoli dobások pontosságát olyan szinten csiszolta tökéletesre, hogy aligha van nála hatékonyabban játszó kosaras az észak-amerikai profi ligában. (Stephen Curry legszenzációsabb kosarait megnézheted itt.)

Hacsak nem LeBron James, aki éppen az újabb bajnoki aranygyűrű megszerzésére készül csapatával, a Los Angeles Lakers-szel bár most már úgy tűnik, hogy ebben az évben ez mégsem fog sikerülni neki, mivelhogy csapata csak a tizedik a csoportjában. Mindenesetre James háromszor nyerte meg eddig csapatával az amerikai bajnokságot, négyszer választották az év legértékesebb játékosának, és az amerikai válogatottal kétszer is olimpiát nyert. (LeBron karrierjének legszebb pillanatait ide kattintva nézheted meg.)

 

  

 

A kabalák

Szinte minden NBA csapatnak van valamilyen jellegzetes kabalafigurája. A meccsek előtt és a szünetekben is ezek szórakoztatják a közönséget. Nemrég készült egy lista, amelyben népszerűségük alapján rangsorolták a figurákat, összesen 26-ot. A harmadik helyen egy rénszarvas, Bango végzett, a Milwaukee Bucks csapatának kabalája, aki fantasztikus zsákolásairól híres. Második a legendás Chicago Bulls csapat bikája, Benny lett, az első pedig a Toronto Raptors dinója, akinek névválasztása ugyan kevésbé ötletes (Raptor), lenyűgöző produkciói miatt mégis imádja őt a közönség.

 

  

 

  

 

Nem lenne kerek a sorozatunk, ha nem szólnánk a világ legjobb kosárlabda bajnokságának, az NBA-nek magyar, illetve szlovák játékosáról. Egyetlen magyarként Dávid Kornélnak sikerült az amerikai profi ligát elérnie, ő az NBA három szezonjában játszott, négy csapatban is megfordult, összesen 109 mérkőzésen lépett pályára. Az egyetlen szlovák NBA játékos Richard Petruška csak egy szezont töltött Amerikában, de ez igen jól sikerült: csapata, a Houston Rockets bajnokságot nyert, így ő NBA bajnoki aranygyűrűvel is büszkélkedhet.