Biztosan te is szereted a képregényeket. Olvastál is már jó néhányat. Nos, új sorozatunk a képregények hőseiről szól. Történeteiken keresztül megismerkedünk azokkal a szuperképességekkel, amelyek hősökké tették őket. Hátha tanulhatunk belőlük! A képregények történetei persze manapság nem választhatók el a mozitól, így sorozatunkban a képregényekből készült filmekről s bőven lesz szó.

A képregény gyökerei nagyon régre nyúlnak vissza. Találkozhatunk képregényszerű ábrázolásokkal akár már a középkori kódexekben is, de alapvetően ez mégis egy modern dolog, am y a főhőseiről szóló filmekkel együtt komoly elismertséget szerzett a világban.

 

Az első kérdés: mit nevezünk képregénynek?

A válasz egyszerű: a képregény egymást követő képek sorozata, amelyek egy történetet mesélnek el. A képeket rendszerint rövid szöveg is kiegészíti. Ezt általában buborékban helyezi el a rajzoló a képben.

 

     

 

Superman

A képregények hősei közt a legnépszerűbb alak. Ki ne hallott, ki ne olvasott volna már róla, ki ne ismerné?! De gondolnád-e, hogy a Superman figurája több mint 80 éves! A történetét ugyanis nyolc évtizeddel ezelőtt találta ki Jerry Siegel író és Joe Schuster rajzoló. Az amerikai-kanadai szerzőpáros által megálmodott figura az Action Comics nevű képregényújság első számában mutatkozott be, s rögtön hihetetlen népszerűségre tett szert.

 

A történet

A történet szerint Superman a Krypton nevű bolygóról származik, születésekor a Kal-El nevet kapta. Ennek a bolygónak a lakói a Föld lakói számára elképzelhetetlen, emberfeletti képességekkel, szupererővel rendelkeztek, hogy el tudják viselni a Kryptonon uralkodó körülményeket, és viszonylag élhetővé tegyék a bolygót. A Krypton azonban egy kozmikus szerencsétlenségben megsemmisült, de Kal-Elt az apja még a tragédia előtt egy űrhajó segítségével kilőtte az űrbe, hogy megmentse őt. Az űrkapszula végül a Földbe csapódott. A Kent házaspár találta rá s benne a csecsemőre. A csecsemőnek a Clark nevet adták. Így lett Superman a hétköznapi életben Clark Kent. Clark szuperképességeivel csak a nevelőszülei voltak tisztában, és Clark az erejével soha nem élt vissza.

 

  

 

Superman szerelme

Fiatal felnőttként újságíró volt egy Metropolis nevű nagyvárosban. Itt ismerkedett meg élete nagy szerelmével, Lois Lane-nel. Clark előtte is titokban tartotta erejét, mert azt szerette volna, hogy a lány Clarkot szeresse, és ne a benne rejlő szuperhőst, így sosem fedte fel előtte valódi énjét.

 

  

 

Lex Luthor

Superman legfőbb ellensége Alexander „Lex” Luthor amerikai milliárdos, a tehetséges tudós feltaláló, a világ egyik legintelligensebb embere, aki azonban egyben veszélyes bűnöző is, világuralomra tör és legfőbb céljainak egyike, hogy holtan lássa Supermant. Ám Luthor sincs tisztában azzal, hogy ki is valójában Superman. Sejti ugyan, hogy Clark Kentet takarja a szuper hős S betűs ruhája, de bizonyosságot sosem szerezhet róla.

 

Superman képességei

Superman rendkívüli képességekkel bír. Gyorsabb egy repülő puskagolyónál, több ereje van, mint egy mozdonynak, és képes átugrani akár egy felhőkarcolót is egyetlen elrugaszkodással. Erejének forrása a Nap. Bőrét egy vékony erőtér védi, amely sebezhetetlenné teszi őt. Fénysebességgel képes repülni, röntgenlátása segítségével pedig még az acélt is megolvasztja. Egy pillanat alatt képes eltűnni, szinte teljes mértékben sebezhetetlen, gyakorlatilag nincs, ami megállítsa. Egyetlen gyengéje a kryptonit, ami semlegesíti Superman képességeinek nagy részét. Ha a közelébe kerül, hősünk olyan sebezhető lesz, mint bármelyik földi ember. Nem véletlenül használja Lex Luthor is ezt ellene, amikor egy kis darab kryptonitot beszerezve, gyűrűt készíttet a különleges anyagból, hogy megvédje magát vele a Supermantől.

 

     

 

A filmek

A Superman képregényekből számos mozifilm és televíziós sorozat készült. Az 1978-ban bemutatott film óriási sikert aratott, több Oscar-díjra is jelölték. Készült még három folytatás is, majd a tévésorozatok következtek, amelyek közül a Lois és Clark, valamint a Smallville voltak a legnépszerűbbek.

 

Érdekességek

Superman történetében sokan bibliai vonatkozásokat, mégpedig Mózes történetét vélik felismerni. Hősünk kryptoni neve Kal-El. Ennek a szónak a jelentése a Bibliában: Isten hajója. Ez akár a mózeskosárra is utalhat, amelyben a csecsemő Mózest anyja a Nílus vízére tette, hogy megmeneküljön. Superman csodás megmenekülése is hasonlít Mózeséhez a Bibliából.

A hősünk ruháján látható „S” betű valójában nem a Superman rövidítése, hanem egy kriptoni jel, amelynek jelentése: remény.