Sorozatunk harmadik részében belépünk a Marvel képregények csodálatos univerzumába, és annak talán minden szempontból legsikeresebb és legismertebb hősét, Peter Parkert, azaz a Pókembert mutatjuk be.

Pókember karakterét a Marvel képregények leghíresebb képregényrajzolója és szerkesztője, a nemrégiben elhunyt Stan Lee alkotta meg szerzőtársával, Steve Ditkoval együtt. A figura először az Amazing Fantasy nevű képregénysorozatban jelent meg. Azonnal óriási siker lett. Ez meggyőzte a kiadót a folytatásról, és 1963-ban elindult a Csodálatos Pókember című képregénysorozat. Eddig 700 száma jelent meg.

 

  

 

Pókember világa

Peter Parker egy különc New York-i kamasz, akit nagynénje és nagybátyja nevel. Hatalmas fordulatot vesz az élete, amikor egy tudományos kiállításon megcsípi egy radioaktív sugárzással fertőzött pók. Az eset után a fiú egy rövid időre rosszul lesz, de aztán fura változásokat kezd tapasztalni magán. Kezd emberfeletti erővel és hihetetlenül gyors reflexekkel rendelkezni. Akrobatikus képességei és egyensúlyérzéke ezután messze túlszárnyalják egy közönséges emberét. Pókösztönével előre megérzi a veszélyt. Képes bármilyen felületen megtapadni. Szuperképességei miatt nincs szüksége sok felszerelésre. Egyetlen igazán komoly eszköze a hálóvetője. Ezzel tud hálóhintázni, és a rendkívül erős anyagot sok egyéb módon is felhasználja a bűn elleni harcban. Rendszeresen használt eszköze még a nyomkövetője.

 

  

 

A történet további szereplői

Peter nagybátyja és nevelőapja Ben Parker, aki mindig azt mondogatta a fiúnak, hogy „A nagy erő nagy felelősséggel jár”. Ben bácsi sajnos gyilkosság áldozatává válik, és ez adja Peternek a végső lökést ahhoz, hogy felvegye a harcot New York bűnözőivel. A mindennapi életben különben Peter nénikéjével, a mindig aggódó May Parkerrel lakik. May néni persze mit sem sejt a fiú titkos életéről. Volt két szerelme. Az első, Gwen Stacy, akit hősünk leggonoszabb ellensége, a Zöld Manó gyilkolt meg. A másik Mary-Jane Watson, aki később Peter felesége lett. Mivel hősünk a civil életben képriporterként dolgozik a Hírharsona nevű újságnál, így természetesen a munkatársak is gyakran megjelennek a történetben. Például a főszerkesztő, aki gyűlöli Pókembert és mindent megtesz annak érdekében, hogy ellene fordítsa a közvéleményt. Állandó karakter továbbá Joe „Robbie” Robertson, a Hírharsona egyik szerkesztője.

 

  

 

 

Pókember ellenfelei

A képregénysorozatban Pókember eddig nem kevesebb, mint 180 ellenféllel küzdött meg. Vannak köztük kiemelkedő képességű karakterek is. A legádázabb ellenség Norman Osborn, a Zöld Manó, egy velejéig romlott, őrült bűnöző, aki ráadásul rájön arra, hogy ki is a civil életben Pókember. Bonyolítja a történetet, hogy az ő fia Peter legjobb cimborája. A későbbiekben aztán ez a jó barát is a Pókember ellen fordul. Különös ellensége a Pókembernek Dr. Octopus, az őrült tudós, akinek a testébe olvadt négy csáp a fő fegyvere. (Nézd meg itt, hogyan küzd meg Pókember Dr. Octopus mesterkedéseivel.) További két rosszakarója még az alakváltó Venom és a testét homokká változtatni képes Homokember.

 

  

 

Érdekességek

Pókember kalandjaiból az elmúlt évtizedek alatt számos tévésorozat és rajzfilm készült. Természetesen felbukkan hősünk könyvekben, videojátékokban, tévéfilmekben, sőt még színházi darabokban is.

Pókember majdnem Légyember lett. Tervezői ugyanis először erre a névre gondoltak. Aztán felmerült még a Rovarember név is. Szerencsére mindkét ötletet hamar elvetették.

Az egyik alkotó, a Marvel univerzum atyja, Stan Lee mind a négy Pókember mozifilmben felbukkan egy-egy apró szerep erejéig.