Kutyát szeretnél? Akár kicsi, akár nagy, a kutyád a legjobb barátod. Örül neked, játszik veled, figyel rád, hozzád bújik, egy igazi társ. Te jelented számára a világot, a kutya-gazda kapcsolatnál nincs szorosabb. De mit tehetsz, hogy a kutyusod boldog kutya legyen?

 

Eledel

A kutyák mindenevő állatok, de fő táplálékuk a hús. A gyomruk nem bírja a fűszereket és nincs szükségük annyi sóra, mint nekünk, embereknek, a konyhai maradék ezért nem megfelelő eledel a számuk. A száraz kutyatáp jó megoldás amennyiben jó minőségűt, lehetőleg gabonamenteset és a kutyád életkorának, méretének megfelelőt választasz. Egy kis vízzel megnedvesítve naponta egyszer vagy kétszer, a súlyának megfelelő mennyiségben adagold a számára. A csontot rágni szeretik a kutyák, jó is a fogaiknak, de ha szilánkosra törik a csont, úgy károsíthatja a beleit. Ezért a legjobb választás számára a velős marhacsont, az nem törik. Főtt vagy nyers húst (nyers sertéshúst sose!), halat tojást, répát, sajtot, brokkolit, főtt rizst bármikor adhatsz kiegészítésképpen a táphoz.

 

Ital

Friss, tiszta víz mindig legyen elérhető.

 

     

 

Mozgás

A lakásban és kertben tartott kutya (a kicsi is) igényli a közös sétát a gazdájával. Ilyenkor taníthatod pórázon sétálni őt. A túl keveset mozgó kutyák idegessé, mogorvává válhatnak.

 

Játék

Legjobb játék a kedvenced számára te magad vagy. Nem is kell semmi más hozzá, csak idő. Egy labda, frizbi vagy egy darab rongy persze jól jöhet. A különböző trükkök tanításával és az engedelmességi gyakorlatokkal pedig meglátod, csodakutyát faragsz a kedvencedből ‒ ha szépen, fokozatosan, jutalommal dicsérve és nem szidva (vagy megütve!) tanítod őt, egyszerre nem több ideig, mint tíz perc.

 

Pihenés

A kutyák többet alszanak, mint mi, emberek, ezért ha látod, hogy fárad, hagyd pihenni őt a saját helyén: az ágyon, a ketrecben, kutyaházban, ami csak az övé, és bármikor szabadon használhatja. A kerti kutyák számára a szigetelt, meleg, száraz faház elengedhetetlen.

 

Fontos

Sose tarts kutyát láncon!