Mikulás Lappföldön lakik, ezt mindenki tudja. December 6-án, a névnapján minden évben innen járja be a világot, és ajándékot visz a gyerekeknek. Szánját rénszarvasok repítik a nagy úton.

Komoly munka ez! Egész évben készülni kell rá. Először is listát kell készíteni a világ összes jó gyerekéről névvel, címmel és indoklással együtt, hogy kinek és miért jár az ajándék. Utána listát kell készíteni a világ összes rossz gyerekéről, mert nekik meg virgács jár Mikulás napján. Mindez nagyon sok utánajárást és kutatómunkát igényel.

Amint a listák elkészültek, következik a munka oroszlánrésze: a csomagok összeállítása. Ez akkora feladat, hogy háromnegyed évig is eltart. Hiszen a Mikulásnak nincs segítsége, csak a manók, jó meg rossz gyerek pedig rengeteg van a világban.

A munka legrövidebb, de egyben a legnehezebb része a csomagok széthordása a címzetteknek. Erre mindössze egyetlen napja van a Mikulásnak, pontosabban egyetlen estéje, a Mikulás-nap előtt. Ekkor a Mikulás a manók segítségével felpakolja szánjára az irdatlan mennyiségű mikuláscsomagot, a szán elé befogja a rénszarvasait, s már repülnek is. Egyetlen éjszaka körberepülik a világot, és minden kikészített kis csizmába és kis cipőbe beleteszik a megfelelő csomagot.

Mire végeznek, a Mikulás jól elfárad. Hazaérve reggel alig lát a kimerültségtől, a rénszarvasai pedig úgy lihegnek, hogy a nyelvük is lóg bele.

Most már igazán megérdemelnek egy kis pihenést! Sőt ajándékot is ennyi fáradozásért. De vajon ki készít ajándékot a Mikulásnak?

Szerinted?

 

Mikuláš žije v Laponsku, to vie predsa každý. 6. decembra, na svoje meniny, sa z Laponska vydáva na cestu okolo sveta a deťom nesie darčeky. Jeho lietajúce sane na dlhej ceste ťahajú soby.

to ťažká robota! Musí sa na ňu pripravovať celý rok. Po prvé si musí napísať zoznam všetkých dobrých detí sveta s ich menom, adresou a dôvodom, kto a prečo si darček zaslúži. Potom si musí napísať zoznam všetkých zlých detí sveta, pretože tie si na Mikuláša zaslúžia korbáč. Všetko si to vyžaduje veľa zisťovania a výskumnej práce.

Akonáhle sú zoznamy hotové, prichádza na rad ťažšia časť roboty: zostavenie darčekov. To je taká veľká úloha, že trvá aj trištvrte roka. Veď Mikuláš okrem škriatkov nemá žiadnych iných pomocníkov, no dobrých a zlých detí je na svete hŕba.

Najkratšia, no zároveň aj najťažšia časť práce je rozvoz balíčkov adresátom. Mikuláš má na ňu len jediný deň, presnejšie jedinú noc, pred dňom Mikuláša. Spolu so škriatkami Mikuláš naloží na sane obrovskú hromadu Mikulášskych balíčkov, pred sane zapriahne soby a už aj letia preč. Za jedinú noc preletia celý svet a do každej čižmičky a topánočky pripravenej v okne vložia správny balíček.

Kým ich všetky rozdajú, Mikuláš sa poriadne unaví. Keď sa ráno vráti domov, od únavy si ledva vidí na nos a soby sú také zadýchané, až im visí jazyk.

Naozaj si zaslúžia kúsok oddychu! Ba dokonca aj darček, za toľkú námahu.

Kto však vyrobí darček pre Mikuláša?

Čo myslíš?

 

Slovník/Szótár

LaponskoLappföld

meninynévnap

saneszán

sobyrénszarvasok

zoznamlista

dôvod indok

zaslúžia sijár nekik

korbáč virgács

vyžaduje siigényel

hŕbarengeteg

adresát címzett

zapriahnebefogja (a fogatba)

správny megfelelő

za námahu fáradozásért

 

Fordította Cselényi Fodor Olívia

 

Balázsy Géza rajza