Ezen a télen igazán nagy, amolyan farkasordító hideg eddig még nem volt mifelénk. Sőt! Némelyik nap melegrekord dőlt meg, ami azt jelenti, hogy olyan meleg azon a napon még soha nem volt (tudni illik azóta, amióta rendszeres a hőmérséklet napi mérése nálunk).

Nem is nagyon kellett elővennünk a téli meleg bundát. Hát az állatok, a bundások? Azok milyen ruhát viselnek ilyenkor?

 

A medvebunda

Februárban erősen figyeljük, mit csinálnak a macik ilyenkor, tél vége felé, előjönnek-e a vackukból, kint maradnak-e, vagy még visszafordulnak egy sort szunyálni? Ők ugyanis tudják, hogy milyen messze van a tavasz, s aszerint döntenek. A kiterjedt családban, a sokféle medve közt legmelegebb ruhája a jegesmedvének van. Bundája, ahogy mondani szokták, a természet legnagyszerűbb alkotása. Remekmű! Két rétegből áll. A felső, durvább szőrszálak olajjal átitatottak, és úszás közben sem engedik a vizet az alsó, pihés réteghez. Az alsó szálak üregesek. A bennük lévő levegő hőszigetelő réteget képez az állat teste körül. Nem engedi hozzá a hideget, de azt se, hogy a meleg kiszökjön belőle. Emellett mentőmellényként is működik, segít a medvének úszás közben a víz felszínén maradni.  Nem véletlen, hogy  a vízhatlan tengerészruhák gyártásához is a maciktól vette az ötletet egy norvég hajóskapitányt.

 

  

 

A juh gyapja

A ma élő sokféle juh őse, a vadjuh gyapja ugyancsak kétféle szálból tevődik össze. A felső zsíros, hosszú és vastag szőrök lepergetik az esőt, havat az állatról, az alatta lévő finom pehelyszőr pedig megvédi őt a hidegtől. A háziasított juhokat jórészt a gyapjuk szerint tenyésztették tovább, hiszen a gyapjú régóta nagyon értékes nyersanyag az ember számára, sokféle fonalat és meleg ruhát lehet készíteni belőle. A tenyésztők arra törekedtek, hogy a juhnak csak a finom pehely szőre maradjon meg, mert a durva felső szálak nem alkalmasak fonalkészítésre.

 

     

 

A hermelin csodás prémje

Ennek a virgonc kis állatnak egész évben nincs szüksége meleg bundára, hiszen nem a jeges északi tájak lakója. Ezért ő váltogatni szokta a felsőjét. Nyárra egy könnyebbet ölt, ez barna színű, télre pedig egy melegebbet vesz. Ez hófehér színű. A téli bundája a havas tájban ráadásul jól elrejti őt az ellenségei szeme elől (akárcsak nyáron a barna színű). A legsűrűbb és legmelegebb prémje a leghidegebb tájakon, a Szibériában élő hermelinnek van. Némelyik melegebb vidéken élő rokonnak pedig egyáltalán nincs télikabátja.