Énekesmadarat szeretnél? A kanári az egyik legkedvesebb és legszebb hangú énekesmadár, ami tarthatsz otthon. Többféle is van, némelyiket az énekéért, mást a színéért vagy az alakjáért választják az emberek. Bármilyen mellett is döntesz, sok örömöd lesz benne. Ahhoz azonban, hogy a madaradnak boldog élete legyen, néhány dologra figyelned kell.

 

A társaság

A kanári nem szeret egyedül lenni, ezért soha ne tarts egy madarat. Egy hím és tojó páros vagy egy hímből és több tojóból álló kompánia a legmegfelelőbb ennek a madárkának, mert tárasságban vidáman megér akár 10-15 évet is.

 

A kalitka

Minél nagyobb és minél világosabb helyen van az otthona, annál jobb. Egy madárpárnak 1,5 m hosszú, 1 m magas és 60 cm mély kalitka az ideális. Még jobb, ha egy ennél is nagyobb madárröptetőben tartod őket. Fontos kellék a madárfürdető, a vízadagolós itató- és etetőtálka, az ülőrudak, a hinta és a szépiacsont.

 

Napirend

A kanári mozgékony, fürge madár. Hogy jól érezze magát és szépen énekeljen, fontos számára a repülés. Ezért mindennap legalább egy órányit engedd repülni szabadon a szobában.

 

     

 

Étrend

A kanárik a legszívesebben magokat fogyasztanak, az ideális magkeverék számukra fűmagból, lenmagból és salátamagvakból áll. E mellé szívesen csipegetnek friss pitypanglevelet, füvet, tyúkhúrt, almát, banánt, mandarint.

 

Tisztálkodás

Nagyon tiszta madár, szeret naponta tiszta vízben fürödni. Különösen fontos számára a napi tisztálkodás nyáron a nyolc hétig is eltartó vedlés idején. Ilyenkor kevesebbet énekel, többet eszik és naponta akár kétszer is lubickol a friss, tiszta vízben.