Kisbárányt szeretnél? Februárban születnek az első kisbárányok az évben. Néha a hóra pottyannak a karámban, akkora még a tél ilyenkor. A megszületésük után pár hónapig a mamájuk mellett a helyük, de ha nálatok is van hely, ha kertes családi házban laksz, egy bari a legjobb társad lehet, a fűnyírásban pedig a legjobb segítség, ebben biztos lehetsz!

 

Mit eszik a bari?

A juhok, bárányok friss füvet legelnek vagy szénát esznek. Emellett szükségük van sóra és friss vízre. Nem kell füvet nyírni, kiválóan helyettesítik a fűnyírót. De rendszerint több táplálékot igényelnek, mint amennyit egy szokásos kertben legelni tudnak, ezért időnként szénával, kukoricával is megkínálhatod, télen pedig etetned kell őket.

 

  

 

Hol lakik?

Jól megépített, száraz és szénával teli ólra van szükség a tartásához, ahova a bari betérhet pihenni és aludni. Különben egész nap− és egész évben − a szabadban szeret tartózkodni. Az ólat természetesen rendszeresen takarítani kell. Egy bárány viszont talán egyedül érezné magát, de kettő-három már nagyon vidáman eléldegélhet akár nálatok is.

 

 

Mekkorára nő?

Fajtától függ, mekkora egy kifejlett állat. A kosok, vagyis a hímek általában nagyobbak, mint az anyaállatok. S ahogy a méretükben, a színükben és a jellemükben, a temperamentumukban is jelentős eltérések vannak. A racka juhot, a hagyományos magyar fajtát pl. könnyű tartani, mert nem válogatós, és a rossz időjárás sem zavarja, télen is beéri akár egy fedett színnel. V alakban felálló, szép csavart szarva van, és nemcsak a kosnak, hanem az anyának is. Fehér vagy fekete gyapja egész hosszúra megnő. A kos 50-70 kg-t nyomhat.