Nagy és gazdag ország a csodás Földközi-tengerbe nyúló, csizma alakú félszigeten. A két legnagyobb szigete a tengernek, Szicília és Szardínia is hozzátartozik. Az olaszok csak úgy emlegetik, hogy a Szépország, a Félsziget, a Csizma.

Fővárosából, Rómából osztja minden húsvétkor áldását a világra a pápa, ami az idén ugyancsak elmarad a szörnyű járvány miatt, amely különös módon az európai országok közt elsőként és nagy mértékben éppen az olaszokét sújtja.

 

  

 

A turisták által megszállt ország

Annyi a látnivaló, az ókori meg későbbi műemlék, az egykori Római Birodalom és a mai Olaszország gazdagságáról árulkodó épület, palota, villa, kert, nem is beszélve a csodás tájakról és fantasztikus tengerpartokról, hogy az országot nyaranta szinte megszállják a turisták. A nyüzsgő tömeg elől az olaszok szabad idejükben a csöndesebb vidékek hegyeibe vagy tengerpartjaira menekülnek.

 

  

 

A csodás Mont Blanc

Az Alpok legmagasabb csúcsa (4810 m) annyi hegymászót csábít évente − és annyi baleset történik! −, hogy némely helyiek már meg is sokallták. Szerintük egyes túraútvonalakon csak engedéllyel volna szabad a hegyre mászni.

 

A spagetti és a pizza hazája

Egyszerű és olcsó tésztaétel a spagetti, a pizza és a makaróni. Talán épp ezért is tudták meghódítani a világot. Igaz, finomak is. Még az is, amit itthon rendelünk a sarki pizzástól. Pedig hol van az az Olaszországban készült igazi pizzától!

 

  

 

A legnagyobb rajongók

A labdarúgás legnagyobb rajongói a világon az olaszok. Nemzeti válogatottjuk eddig négy alkalommal nyert világbajnokságot. Az AC Milan, a Juventus, az AS Roma vagy az SS Lazio klub csapatainak játéka azonban a nem olasz szurkolókat is elkápráztatja. Az autóversenyzésben ugyancsak az olaszok Forma-1-es csapata a legsikeresebb eddig, mégpedig a Scuderia Ferrari, amely a világbajnokságok kezdete (1950) óta jelen van a versenypályákon. Az ő pilótájuk most a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is.

 

   

 

Ahol három hónap a vakáció

Jó az olasz gyerekeknek! Náluk már június legelején elkezdődik a vakáció és egészen szeptember közepéig, vagyis három hosszú hónapon át tart. Viszont sok helyen szombaton is van tanítás, az órák hosszúak, csak egyszer van szünet ebédig, és már öt-öt és fél éves korban el kell kezdeni az iskolába járást.

 

 

Tudtad?

Az olaszok úgy tartják, akkor igazi a pizza, ha a kemencéből kivéve néhány percen belül máris megeszik. Eredetileg csak paradicsom, fokhagyma és fűszer volt a tésztán, semmi több.