Sorozatunkban most a képregények egy következő hősével ismerkedünk meg, mégpedig a Marvel-univerzum kétségtelenül legerősebb szereplőjével, Hulkkal.

A figurát a Marvel első embere, Stan Lee és a Fantasztikus Négyes alkotójaként is hírnevet szerzett Jack Kirby találták ki. Hulk az elmúlt évtizedek alatt a képregények világának egyik legismertebb szuperhőse lett.

 

  

 

A történet szerint Dr. Bruce Banner, a későbbi Hulk tudós ember, atomfizikus. A főnöke Ross tábornok. A tábornok lánya, Betty pedig Bruce nagy szerelme. Banner egy különleges fegyver, az úgynevezett gamma bomba kifejlesztésén dolgozó kutatócsoport vezetője. Egy kísérleti robbantás előtt észrevette, hogy egy gyerek is van a veszélyes zónában, ahol a robbantást tervezik.

 

     

 

Saját testi épségével nem törődve kimentette az óvatlan fiút, de őt magát nagy mennyiségű gamma sugárzás érte. A sugárzással szerezte meg azt a képességet, hogy óriási erejű és hatalmas zöld szörnyeteggé tudjon változni. Az átváltozást azonban nem ő szabályozza, csak akkor válik belőle Hulk, ha rendkívüli módon ideges lesz. Ekkor azonban mindenképpen megtörténik a változás, és Bruce Banner ellenségei jobban teszik, ha ilyenkor köddé válnak.

 

Képességek

Hulk határtalan fizikai erő birtokosa, súlya több mint 400 kilogramm. Teste ellenáll a sebesülésnek, betegségnek vagy a fájdalomnak, nem tud sem megégni, sem megfagyni. Minél dühösebb, annál erősebb. Emberfeletti erővel rendelkező lábizmai segítségével képes hatalmasat ugrani, kezeit összecsapva pusztító rengéseket előidézni, iszonyatosan nehéz dolgokat megemelni és lehetetlen hosszú távolságokat egy- huzamban megtenni (egyszer a Csendes-óceánt is átúszta). (Hogy Hulk mekkora testi erővel rendelkezik, megnézheted itt!)

 

     

 

A rendkívüli erő

Hulk nem bonyolult jellem, legtöbbször egyszerűen csak dühös és rendkívüli testi erejét kihasználva őrült rombolásba kezd. A benne lakozó Bruce Banner persze próbálja féken tartani Hulk dühét, de ez nem mindig sikerül. Ennek ellenére Bannernek meglepően sokáig sikerül titokban tartania, hogy ő Hulk. Amikor a munkáját elveszíti, éveken át üldözött szökevényként bujkál. Ekkor alapítja meg a Bosszú Angyalai nevű szuperhős csapatot (amely a Marvel-képregények között szintén előkelő helyet foglal el). Sokáig azonban itt sem tud megmaradni, mert féktelensége miatt társai nem bíznak benne. A Marvel-univerzumban azonban minden mindennel összefügg, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Banner a benne lévő Hulk féken tartásához Reed Richardsnak, a Fantasztikus Négyes vezetőjének a segítségét is igénybe veszi.

 

  

 

Érdekességek

Hulk az eredeti elképzelések szerint szürke lett volna, azonban a képregény első számainak nyomtatásakor nem sikerült olyan árnyalatot kikeverni, amely megfelelt volna az elképzeléseknek, így a szerzők végül a zöld szín mellett döntöttek.

A zöld szörnyeteg a Marvel-birodalom egyik leggyakoribb vendégszereplője, a Bosszú Angyalai és Fantasztikus Négyes sorozat mellett felbukkan a Pókemberben és a Meglepő történetek című képregény-sorozatban is.

A filmvásznat ugyancsak meghódította Hulk, két mozifilm is készült a képregény alapján.