Papagájt szeretnél? A hullámos papagáj az egyik legkedveltebb háziállat, mert társaságkedvelő, szelíd, kedves, beszédes és szép színes. A nagyon távoli Ausztráliából származik. Hogy nálad is boldog lehessen, nem árt, ha néhány dologra odafigyelsz.

 

Hol lakjon a papagáj?

Az otthon tartott madarak természetesen kalitkában vagy madárröptetőben laknak. Minél nagyobb a kalitka, annál jobb. De még a legnagyobb kalitkából is legalább egy órára mindennap ki kell engedni a papagájt, hogy szabadon repülhessen. A kalitka alját borítsd papírral és madárhomokkal. Ülőrudaknak akár kereshetsz is keményfa- vagy gyümölcsfaágakat. Jól átmosva, pár nap szárítás után tedd be a kalitkába. Itató- és etetőedényekre és játékokra is szükség lesz, hogy az élénk kis kedvenc ne unatkozzon. A hullámos papagáj igen játékos, a kis hintákat, mászókákat, csengettyűket, tükröket rövid ismerkedés után örömmel használatba veszi. Szépia mindig legyen a kalitkában, csőrkoptatónak pedig a rudak közé erősített fenyőtoboz a legmegfelelőbb.

 

  

 

Mit eszik?

Fő tápláléka a köles, a zab, valamint a lisztes és olajos magvak keveréke. Kiegészítésképpen kaphat zöld leveleket és gyümölcsöt: salátát, sóskát, tyúkhúrt, nyers reszelt sárgarépát, zöldborsót, almát, körtét, banánt, stb. Hetente egyszer adhatsz főtt tojást lereszelve vagy túrót, sajtot. A friss, tiszta víz mindig elérhető legyen minden házi kedvenc számára, de ezt már biztosan tudod.

 

Hogy gondozd a madaradat?

Az etető- és itatóedényt naponta tisztítsd, az előző napi maradékot távolítsd el, és az edénykét töltsd fel friss vízzel és étellel. A kalitka alját hetente takarítsd, az egész kalitkát pedig havonta egyszer minden kellékével együtt alaposan mosd át, hogy a madárkád egészséges, hosszú életű és vidám legyen. Mivel nagyon szereti és igényli a társaságot, ha eleget foglalkozol vele, szelíd és kezes lesz, s még a válladra is rátelepszik majd, hogy apró csipkedéssel viszonozza a törődést.