Mimó, a zöld kis manó történetével már találkozhattál a lapunkban. A -olvasók korábban arról is értesültek, hogy a manó miután kijárta az iskolát, világ körüli útra indult. A vándorút sok kalandjáról, találkozásokról és barátságokról, manókról, rókákról, medvékről, fókákról, bálnákról most könyvben is olvashatsz. A címe: Mimó a világ körül.

Világ körüli útja során Mimó nemcsak rokonokat látogatott, új barátokat szerzett és tapasztalatokat gyűjtött.  Ha valahol valami finomat evett – márpedig ilyen hely jó néhány volt az úton –, lejegyezte a receptjét, hogy otthon majd elmesélhesse, miket főznek a nagyvilágban. A gyűjteményében mindenféle szájíz szerint való étel akad, a leghétköznapibbtól a legkülönlegesebbig. A kalandjairól szóló könyvében a manó ezekből is közread néhányat. Nézz bele te is Mimó szakácskönyvébe! S ha valamelyik recept megtetszik, próbáld ki! Biztosan ízleni fog, ha nem neked, valamelyik vendégednek. De vigyázz! Az ételek készítésekor mindig bánj óvatosan az éles vagy forró szerszámokkal, és ha elakadsz, kérj segítséget egy felnőttől!

 

  

 

Grönlandi bundás hal

Ebben a formában még az is megeszi a halat, aki különben nem szereti.

Hozzávalók: 6 halfilé, legjobb a tőkehal (amelyet kímélő halászattal fogtak, s közben nem sérült meg más tengeri élőlény), 1 vastag szelet ementáli sajt, fél csésze zsemlemorzsa, 1 csésze tejszín, 1 evőkanál mustár, 1 citrom, só, bors.

Elkészítés: Reszeld le a sajtot, és melegítsd elő a sütőt 180 fokosra. Kend ki vajjal a tepsit. Tedd a halfilét a tálba, sózd, borsozd, facsard rá a citrom levét, és szórd rá a reszelt sajtot. Keverd össze a tejszínt a mustárral, majd öntsd a keveréket a halra, végül szórd meg zsemlemorzsával, hogy szépen belepje. Tedd a halat a sütőbe, és süsd fél óráig.

 

Zuzmófőzelék

A grönlandi manók nagyon szeretik, mások nem nagyon.

Hozzávalók: 1 nagy tál zuzmó, 5 kanál sima liszt, 1 pohár tejföl, víz, só, bors, 1 kanál vaj.

Elkészítés: Mosd meg a zuzmót alaposan, és hagyd lecsöpögni. Egy fazékban olvaszd meg a vajat, és dobd rá a zuzmót. Sózd, borsozd meg. Szórd rá a lisztet, alaposan keverd össze, és párold pár percig. Öntsd rá a tejfölt, majd annyi vizet, amennyi ellepi. Hagyd, hogy felforrjon, időnként keverd meg. Miután felforrt, kis tűzön főzd még fél óráig, amíg a zuzmó megpuhul. Dióval megszórva egészen jó!

 

  

 

Manópalacsinta

A világon mindenki kedvence, igen, tényleg mindenkié!

Hozzávalók: 1 liter tej, 4 egész tojás, 8 evőkanál sima liszt, egy csipet só, 4 evőkanál olaj és még valamennyi a sütéshez.

Elkészítés: Egy nagyobb tálba üsd bele tojásokat, add hozzá a sót. Öntsd föl egy kevés tejjel, majd habverővel keverd hozzá a lisztet. Addig keverd, amíg nem lesznek benne lisztcsomók. Fokozatosan add hozzá a tejet, majd az olajat, azt is keverd bele alaposan. Egy serpenyőben hevíts pár csepp olajat. Amikor forró, egy merőkanálnyi palacsintatésztát oszlass el rajta. Amikor megszilárdult, egy spatula segítségével fordítsd meg, és a másik felét is süsd szép foltosra. Csúsztasd egy tányérra, és folytasd a következő adag tésztával. Időnként cseppents pár csepp olajat a serpenyőbe. Baracklekvárral vagy cukrozott kakaóporral az igazi.

 

Altató kakaó

Ez a legfinomabb kísérője a mesélős estéknek.

Hozzávalók: 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál cukor, fél kávéskanál őrölt fahéj, 2 csésze víz, 3 csésze tej, 1 evőkanál kukorica- vagy burgonyakeményítő, só.

Elkészítés: Keverd össze a kakaót a cukorral és a fahéjjal egy edényben. Folyamatosan kevergetve add hozzá a vizet úgy, hogy ne legyen csomós. Forrald fel, és főzd 5 percig. Öntsd hozzá a tejet, és kis tűzön főzd további 2-3 percig. Egy tálkában kevés hideg vízzel keverd össze a keményítőt, folyamatos keverés mellett add a kakaóhoz. Keverd jól el, majd vedd le a tűzről. Ízesítsd egy csipet sóval, csészékben tálald.

 

Mi a te kedvenc ételed? Írd le a receptjét, és küldd el a szerkesztőség címére! Rajzot, fotót is mellékelhetsz hozzá. A legjobb receptek beküldőinek könyvet ajándékozunk, mégpedig a kis manó kalandjairól szóló receptekkel együtt!

 

Pap Kata rajzai