Szörnyéknél

 

Szörny mama kinézett az ablakon, majd egy szomorút sóhajtva így szólt a konyhában reggelihez gyülekező családhoz:

– Szörnyű szomorú ez a szeptember! Minden évben egészen lelomboz, hogy vége a nyárnak. Szinte fölkelni sincs kedvem!

– Ezzel én is így vagyok – morogta Szörny papa a kenyér után kutatva –, de egy jó bundás kenyér mindig jókedvre derít!

– De mennyire! – lépett ki a kamrából Szörny Szabi pár tojással a kezében – Egy jó bundás kenyér mindig jó!

– Hát még ha van hozzá finom tea is – csatlakozott a többiekhez Szörny Sziszi. – Ti milyet kértek? Csipkebogyó jó lesz? Az tele van C-vitaminnal, ami jól jön ilyen esős időben, főleg, ha ki akarunk menni délután!

– Mi a terved, kislányom? Ilyen borús időben hova mennénk? – kérdezte Szörny mama aggodalmasan.

Hát a kertbe, aztán meg tovább! Csak azért, mert szeptembert mutat a naptár, még nincs vége a világnak! Egy rakás tennivaló vár a kertben. És elhatároztam, hogy az iskola bár elkezdődött, és a nyárnak vége, azért a jó dolgokat én igenis folytatni fogom. Úgyhogy megyek túrázni! Nem is baj, hogy nincs kánikula, legalább nem lesz melegem bakancsban és hosszúnadrágban! Ki tart velem? Gyűjtünk csipkebogyót télire teának! Most kell szedni, amíg sok benne a vitamin!

– Nos, nekem nincs éppen semmi halaszthatatlan dolgom – gondolkodott el Szörny papa.

– Én is ráérek, de csak ha uzsonnára hazaérünk! – mondta Szabi.

– Ez borzasztó jó ötlet, kislányom! – derült föl Szörny mama arca. – A végén még megjön a kedvem az őszhöz, ha ilyen rém jó dolgokat fogunk együtt csinálni!


Szörnyéknél Szörnyéknél


A szeptemberi kertben

 

Rengeteg a tennivaló ilyenkor a kertben! Sziszi szétnézett a gyümölcsfák közt, hogy van-e még rajtuk egy kevés nyári alma és beérett-e már a szilva meg a vilmoskörte. Összeszedte, amit a fák alatt talált. Jó lesz uzsonnára, lepényre, kompótnak, lekvárnak! A virágágyásokat is gondosan átnézte, és segített Szörny papának ásni, komposztot teríteni és kijelölni a következő évi ágyások helyét. A kardvirágok és dáliák hagymáit fölszedték a földből és levitték a pincébe telelni. Helyükbe nárciszhagymákat ültettek. Szörny mamával betakarították a maradék zöldséget. Aztán elégedetten néztek szét maguk körül. Bizony, szörnyen szép kertjük van!


Szabi morzsasütije, ami kinézetre rettenetes, viszont szörnyű finom

 

Szabi a kertben szedett gyümölcsökkel morzsasütit készített a családnak. Szörnyű finom volt, bár kinézetre először nem nagyon csábított senkit. Szabi receptjét te is kipróbálhatod. Íme:

Hozzávalók:

20 dkg sima liszt

20 dkg cukor (lehet barna is)

20 dkg dió (mogyoró vagy mandula)

20 dkg vaj

egy csipet sót

egy citrom

5-6 őszibarack, nektarin vagy bármilyen más gyümölcs, ami éppen van a háznál.

Munkamenet:


Szörnyéknél

Vágd kockára a hideg vajat és a gyümölcsöt. A diót mozsárban törd durvára. Meg is őrölheted, vagy megkérhetsz egy felnőttet, hogy késsel vágja durvára. Közben a sütőt is kapcsolja be 170 fokra.

Szörnyéknél

Tedd a barackot kivajazott tűzálló tálba vagy fém tortaformába. Csöpögtesd meg citromlével és vékonyan cukrozd meg. A többi hozzávalót egy nagy tálban a két tenyered közt morzsold össze. A morzsát nem túl vastag rétegben oszlasd el a gyümölcsön.

Szörnyéknél

Süsd szép aranybarnára a sütőben körülbelül 20 perc alatt.

Szörnyéknél

Hagyd egy kicsit hűlni, aztán hívd a családot, hogy jó étvággyal bekebelezze.

 

Balla Margit