Ki mondta, hogy az étellel nem szabad játszani? Ezen az oldalon csupa olyan finomságról lesz szó, amelyet magatok is játszva el tudtok készíteni. Mert majdnem annyira egyszerű, mint az elfogyasztásuk. Csak aztán győzzétek megenni!

Ősszel tele vagyunk sok gyümölccsel, használjátok ki! Kóstoljátok meg ezt a két finom őszi gyümölcsből készült finomságot! Játék az elkészítésük.

 

Szilvás pite

Hozzávalók: 250 g finomliszt, 250 g teljes kiőrlésű liszt, 200 g hideg vaj (felkockázva), 100 g cukor, 3 evőkanál hideg víz, 1 tojássárgája + 1 a lekenéshez, 3-4 evőkanál szilvalekvár, 200 g szilva, 1 csipet só, fahéj, ha szereted.

 

A liszteket, vajkockákat, hideg vizet, sót és a cukrot lisztezett deszkán gyúrd össze egy nagy gombóccá, csomagold fóliába és tedd a hűtőbe 2 percre. Mosd meg a szilvákat, vágd félbe és magozd ki. Vedd ki a tésztát a hűtőből, csomagold ki, majd lisztezett deszkán sodrófával nyújtsd ki kb. 3 milliméter vastagra, nagyjából kör alakúra. Tedd át egy sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a lekvárral úgy, hogy a szélén 2-3 cm perem maradjon. Halmozd rá a szilvákat, szórd meg egy csipet fahéjjal, majd a tészta nem lekváros peremét hajtogasd rá a szilvára és kend meg tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt el is készül!

 

  

 

Szőlős frissítő

Hozzávalók: 10-20 szőlőszem, bodzaszörp, citrom, poharak, szívószál, jégkockatartó.

 

A szőlőszemeket szedd le a fürtről, mosd meg és egy tálcára vagy tányérra terítve dobd be a fagyasztóba. Amikor megfagyott, máris kész a finom jégkockád! Citromos bodzaszörpbe pottyantva felfrissít még a vénasszonyok nyarában is.

 

Tudtad?

A szőlő ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gyümölcs, ezért roppant egészséges. Vízhajtó és gyulladásgátló hatása is van, csakúgy, mint a szilvának. Régészeti leletek tanúsága szerint az emberek a legrégibb időkben, Kr. e. 8000 évvel is termesztettek szőlőt, a Kárpát-medencében már a rómaiak és az avarok is foglalkoztak vele, de a szilva is őshonos gyümölcs nálunk.