A hajnali fagyok már megcsípték a kertben, innentől fogva jó édes és fogyasztható. Zöldség és édesség egyszerre, de ami a legfontosabb, hogy nagyon egészséges. Ne hiányozzon az étlapodról!

 

A legegyszerűbben

A kimagozott és feldarabolt tököt – a késsel persze csak óvatosan, jobb, ha ezt a műveletet egy felnőttre bízod – tedd sütőpapírrral bélelt tepsibe. Cukrorral, fahéjjal megszórva, de akár rozmaringgal és baconcsíkokkal együtt is sütheted, mindenképpen ízleni fog. Próbálkozhatsz különféle kiegészítővel és fűszerekkel, nem fogod megunni tavaszig, az biztos!

 

  

 

Sütőtökös muffin

Hozzávalók: muffinpapír (12 db), muffinsütőforma, 250 g sült sütőtök (maradék is nagyon jó, a héja nélkül), 2 tojás, 120 g cukor, 2 kanál méz, 5 kanál olaj, 150 g liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, 1 csipet só.

 

A tököt egy tálban villával vagy kézzel nyomkodd pépesre. Add hozzá a hozzávalókat, és az egészet jól keverd össze. Kanállal adagold a muffinpapírral bélelt sütőformába (háromnegyedig, mert a tészta sütés közben meg fog emelkedni). 180 fokos sütőbe téve 20-25 perc alatt süsd készre.

 

Változatok: Szórhatsz a tésztába darabolt diót vagy hámozott tökmagot. A lisztet kiválthatod zabpehellyel (használj kicsit többet, mint a liszt súlya a receptben, hogy ne legyen folyós a tészta). Gazdagíthatod csokidarabokkal. A tök felét helyettesítheted akár egy érett banánnal is. A tetejére kenhetsz kevés cukorral vagy mézzel, fahéjjal kikevert krémsajtot vagy mascarponét. Pirított darabolt dióval megszórva nagyon csinos minitortát (angol szóval: cupcake) varázsolhatsz a muffinból!

 

Tudtad?

A sütőtököt téli töknek is nevezik, mert késő ősszel takarítják be, amikor már teljesen érett, és hosszan eláll, vagyis szinte egész télen át fogyasztható. Nem is egyetlen, hanem több tökfajt jelölünk ezzel a szóval, olyan tököket, amelyek ehetők. Amint más tökfélék, ez a szép narancssárga zöldség is Amerikából került hozzánk. Ott annyira kedvelt, hogy még a halloween ünnepen is sütőtökből készült töklámpással ijesztgetik egymást az emberek.