A karácsony nem múlhat el mézeskalács nélkül. Biztosan te is segítesz majd anyunak vagy nagyinak az illatos sütemény elkészítésében. De ha nagyon szereted ezt a fűszeres Finomságot, a szirup változatával egyedül is könnyedén boldogulsz.

Teába, kakaóba, süteményre csurgatva decemberben karácsonyi hangulatúvá tehetsz vele minden étkezést!

 

Mézeskalácsszirup

Hozzávalók: 200 ml víz, 300 g barna cukor, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 1 rúd fahéj, 5-8 szem szegfűszeg.

 

A cukrot a  vízzel és a fűszerekkel együtt tedd egy lábasba, majd közepes lángon főzd körülbelül 5 percig, amíg a cukor elolvad és a szirup felforr. Vedd ki a fahéjat és a szegfűszegeket, és a szirupot töltsd egy félliteres üvegbe (az üveget előtte jól mosd el). Hűtőben tárold, amíg el nem fogy. (Ez nem lesz túl soká, biztosíthatlak.)

 

  

 

Tipp: A vizet narancslével vagy almalével is helyettesítheted, így még különlegesebb lesz az íze!

 

Ajándékötlet: Csinos üvegbe töltve, az üveg nyakát szalaggal átkötve kiváló karácsonyi ajándék lehet ez a finomság, hiszen a mézeskalács ízével karácsonykor senki nem tud betelni!

 

Tudtad?

Szirupokat nemcsak ételek ízesítésére és italként, hanem a gyógyászatban is sokfélét használnak. Főleg a gyógyszerek kellemetlen, keserű ízének az elfedésére, ami pl. a gyerekek számára készült gyógyszereknél különösen fontos szempont. Édes szirupként bekanalazni a köhögéscsillapítót jóval kellemesebb, mint keserű pirulákat nyelni.