Decemberben sok munkája van a rénszarvasoknak. Fenn, a messzi északon, Rovaniemiben elkészültek az ajándékok, és a szarvasok segítenek a Mikulásnak szétosztani a világban. De miért éppen rénszarvasok húzzák a Mikulás szánját?

Ezek a fenséges állatok az északi tájak lakói. Ott élnek, ahol hosszan tart a tél, sok a hó, és az emberek szánon közlekednek. A Mikulás is. A rénszarvasok pedig kitartóan és irtó gyorsan tudnak futni, ha kedvük úgy tartja, 80 km/óra sebességgel is húzzák a szánt. Akár a -40 fokos hideget is elviselik, és nem fáznak, mert egy speciális, a kemény hideghez éppen alkalmas bunda védi őket.

 

 

A hőszigetelt bunda

A rénszarvasok testét védő szőrzet sűrű, tömött. A szőrszálak belül üregesek, levegő van bennük, az alsó végükön vékonyak, kifelé pedig szélesednek. Az állat testén így hőszigetelő levegőréteg képződik. A vékony szőrszálak közt finom gyapjúszőrök nőnek, ezek is melegítenek. Az állat ebben a nagyszerű bundában a jeges vízben is vígan úszkál. Másik segítője a hideg ellen a vérkeringés. Ez ugyanis a lábába juttatja a legtöbb vért, így védi a kihűléstől.

 

   

 

A vándor vadak

A vadon élő csordák nagy területeket bejárnak. Amikor megjön a nyár, hidegebb északi tájak felé vonulnak. Nyári és téli legelőik közt több száz kilométert is megtesznek. Nyáron füvet, falevelet, erdei gyümölcsöt, gombát esznek, télen beérik zuzmóval, mohával, a hó alól kotorják elő. A vadon élők száma az utóbbi időben csökken. Veszélyeztetett állatoknak számítanak.

 

A háziállat

Skandináviában, Lappföldön és a hatalmas orosz tundrán és tajgán legalább háromezer éve háziasították a tarándszarvast. Ezt a háziasított tarándszarvast mondjuk rénszarvasnak. A zord tájakon más háziállat nem képes megélni. A rénszarvas viszont igénytelen, húst, tejet ad, bundájából ruhát, sátrat, csontjából, inaiból szerszámot készítenek, mindemellett nagyszerű, kitartó és gyors igavonó.

 

  

 

A karibu

Az Észak-Amerikában, Kanadában, Alaszkán élő rénszarvasokat karibunak nevezzük. A karibukat sohasem háziasították. Néhol több ezer fős csordákban vándorolnak, útjuk során akár 1200 km-t is megtesznek.

 

Tudtad?

A rénszarvas nagy patái kiválóan alkalmasak a hóban és a lápos, süppedős talajon való járáshoz egyaránt. Ez a széles pata nyáron megpuhul, és az állat hangtalanul tud közlekedni a nedves talajon, télen viszont megkeményedik, és ki tudja kaparni vele a zuzmót a hó alól. Az ujjak közt lévő bőrredő ráadásul minden lépésnél muzsikál, futás közben pedig az ízületei kattognak az állatnak.