Kibújás vagy bebújás? Nagy gondban vannak február elején a medvék. közeleg a tavasz vagy még várat magára, Mit jelentsenek az embereknek? De más gondjuk is van a medvéknek mostanában az emberekkel.

Az újságokban, rádióban, tévében egyre gyakrabban olvasunk, hallunk arról, hogy egy medve megtámadott, megsebesített egy embert. Hogy történhet meg az ilyesmi? Miért mennek az emberek az erdő sűrűjébe, olyan helyre, ami már a medvék birodalma? Vagy talán a medvék látogatnak mostanában egyre gyakrabban az ember lakhelyére?

 

A védett állat

A barna medve korábban Európában mindenfelé elterjedt állat volt. Ám az értékes bundájáért meg a csemegének számító húsáért annyit vadászták, a lakhelyét, a nagy erdőségeket meg mindenfelé annyira kiirtották az emberek, hogy az állományuk egészen leapadt. És ez a nagy ragadozó, aminek a természetben nincs ellensége, az ember elől visszahúzódott a magashegyek erdeibe. Így lett belőle védett állat. És miután már az ember sem fenyegette, több helyen, például Erdélyben, a Keleti-Kárpátokban a szakemberek, erdészek és gazdálkodók szerint túlszaporodott. Annyira, hogy többfelé most már leköltözött a dombvidékekre is, és a sűrűből kijárogat a szántókra, kukoricásokra, sőt belátogat a falukba, városokba, az erdő széli utcákon sétálgat, menedékházak, kempingek, magányos szállodák kukáit látogatja.

 

  

 

Miért pusztulnak a bocsok?

Az anyamedvének két-három, esetleg négy bocsa születik egyszerre. A bocsokat az anyjuk hosszan nevelgeti, néha 3-4 évig is együtt marad velük. De a gondosság ellenére mégsem éri meg mindegyik bocs a felnőttkort. Sok bocsot a hím medvék, az apaállatok pusztítanak el. Mégpedig azért, mert az anyamedve csak az után fogadja újra a hím udvarlását, miután a bocsai már elhagyták őt vagy elpusztultak.

 

 

A bátor anyák

Megfigyelték Svédországban, hogy némelyik anyamedve az ember közelébe viszi a bocsait, csak hogy megmentse őket a hím karmaitól. A hím medvék ugyanis elkerülik az embereket, és így az ügyes és bátor anyák bocsai megmenekülnek.

 

A mindenevők

Ahogy a mesékből is tudjuk, a medvék nagyon szeretik a mézet meg a szamócát, málnát. De a finom gyümölcsök mellett mindenféle mást is esznek. Fű, gyökér, gomba, rovarok, egér, mormota, róka egyaránt szerepel az étlapjukon. Igazi mindenevők. A húsra is könnyen rákapnak. Juhot, birkát zsákmányolnak a havasi legelőkön, de elkapják a zergét, őzet, szarvast is. Az anyamedvék a bocsaikkal pedig újabban előszeretettel kukáznak. Szokásos helyüket rendszeresen látogatják a város szélén, az üdülőhelyeken. Az embert nem támadják meg csak véletlenszerűen, olyankor, ha meglepik őket, vagy ha az anyamedve veszélyben látja a bocsát.

 

Figyelem!

A hegyekben kirándulva jó, ha mindig hangosan beszélgettek egymással. A szokatlan hangokat a medve már messziről meghallja, és inkább elkerül benneteket. Ha meglepik őt, különösen a kölykét féltő anyamedve nagyon veszélyes lehet.

 

Tudtad?

A barna medve a legnagyobb termetű ragadozó Európában. A hím akár 600 kg-ot is nyomhat.