A joghurt az egyik legegészségesebb a reggelire, tízóraira, uzsonnára fogyasztható finomságok között. A házi készítésű változata pedig igazi ínyencség, csak pár dologra kell odafigyelni, és kész is.

 

Házi joghurt

Hozzávalók: 1 liter friss házi tej vagy min. 3,5%-os zsírtartalmú friss (nem hőkezelt, vagyis nem tartós) dobozos tej, 2-3 kanál natúr, élő kultúrát tartalmazó joghurt (ez lesz az oltóanyag), üvegedény.

 

Főzd a tejet (persze felnőtt felügyeletével) 20-25 percig nagyon alacsony hőfokon, hogy lassan forrjon fel. Ha felforrt, azonnal vedd le, és hűtsd vissza 40-45 fokosra. Ha nincs hőmérőd, sebaj, legyen kézmeleg. Ekkor keverd bele a joghurtot, és az egészet töltsd bele egy üvegbe (befőttes vagy tejes is jó), és bugyoláld be egy meleg takaróval, pokróccal, hogy jó sokáig, körülbelül 4-6 órán át 30-40 fok körül legyen a hőmérséklete. A kis oltókultúra így tud elszaporodni benne. 6 óra alatt besűrűsödik a tej, egy kissé besavanyodik, és kész is a joghurt. Ha ez 18-20 óra után sem történik meg, akkor vagy az oltóanyag, vagy a joghurt nem volt megfelelő, vagy túl forró volt a tej, és új adaggal kell próbálkoznod.

 

  

 

  

 

Tipp: A kész joghurt 3-4 napig vidáman eláll a hűtőben, még tovább érik, és kiváló oltóanyagot vehetsz ki belőle a következő adaghoz. Ha sűrű joghurtot szeretnél, öntsd az egészet egy sűrű szövésű gézbe vagy konyharuhába. Kösd össze, mint egy batyut. A batyut lógasd fel egy fakanálra, tegyél alá egy tálat, és hagyd, hogy kicsöpögjön belőle a savó. Ha kicsöpögött, kész is a görög joghurt! Ha egy éjszakán át hagyod csöpögni, krémtúrót kapsz – az is nagyon finom! A joghurtodat ízesítheted villával áttört friss gyümölccsel. A gyümölcsöt néhány órával a fogyasztás előtt keverd a joghurtba. Igazi ínyencség!

 

Tudtad?

Az élő kultúrával készült joghurt sok jótékony hatású baktériumot tartalmaz, ami segít abban, hogy a bélrendszerünkben élő apró lények, a mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok, gombák) egyensúlyban maradjanak, és mi egészségesek legyünk.