Egyáltalán nem buták a birkák, nagyon is intelligens, okos állatok. azt is megfigyelték már a szakemberek, hogy jó az emlékezőtehetségük. Hát akkor miért hasonlítjuk mégis a buta embert a birkához? miért mondjuk rá, hogy bamba, mint a birka, bámul mint a birka? Milyen állatok a birkák?

A birka, más szóval a juh nagyon igénytelen négylábú. A nomád népek kedvelt haszonállata volt már az igen régi időkben is. Azoké a népeké, amelyek az év nagy részében vándorolva, hatalmas pusztaságokon legeltették a nyájaikat. A juh ugyanis képes az olyan legelőn is jóllakni, amelyen más, nagyobb állat, ló, szarvasmarha nem élne meg, mert csak egészen rövid a fűszál, kicsiny rajta a fű. Kedvelték a juhot igénytelensége miatt, tartották a húsáért, a tejéért, bőréből, gyapjából ruhát készítettek.

 

  

 

Birka vagy juh?

A birka szó mindössze néhány száz éve honosodott meg a magyar nyelvben. Korábban juhokról, juhnyájról és juhászról beszéltek elődeink. A Kárpát-medencébe való érkezésükkor még a juh volt a magyarok egyik haszonállata. Az új szó a nyelvünkbe az új juhfajtákkal érkezett méghozzá Spanyolországból a 18. században. Ekkor honosodott meg nálunk a merinó fajta, amit már birkának neveztek.

 

Racka vagy merinó

A racka juhnak V alakban elálló, pödrött szarva van. Úgy tartják, hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal az óhazából a Kárpát-medencébe. Könnyű a tartása, mert nem válogatós, és a rossz időjárás sem zavarja, télen is beéri akár csak egy fedett színnel. A merinó fajta kényesebb, viszont sokkal finomabb a gyapja. Ezért is terjedt el nálunk ez a fajta akkor, amikor a textilipar fejlődésével sok és finom gyapjúra volt szükség.

 

  

 

Turistalátványosság

A régi magyar juh, a racka az új fajták megjelenése után rövid időn belül szinte teljesen eltűnt, kiszorította a merinó. A múlt század elején egyenest kihalófélben levő fajtának tartották. Csak kis számban maradt fenn a Hortobágy pusztáin. Mostanában viszont egyre többfelé foglalkoznak a tartásával, mert a gyapja ugyan nem értékes, túl durva, a húsa viszont ízletes, tápláló és nagyon egészséges. Különös megjelenése miatt mind több helyen tartják turistalátványosságként is.

 

A tavaszi kihajtás

Fontos dátum a nyáj és a juhászok életében áprilisban a Szent György-nap. Hagyományosan ekkor hajtják ki az állatokat először az évben téli szálláshelyükről a legelőre. A Hortobágyon ma már ez sok érdeklődőt vonzó turistalátványosság. Nagy élmény végignézni, amint a csikósok, gulyások, juhászok áthajtják állataikat a Kilenclyukú hídon.

 

 

Tudtad?

A juhok nagyon szeretik a társaságot, szeretnek nyájban élni. Erősen kötődnek egymáshoz, de korántsem esztelenül követik egymást. Tudnak együtt játszani, figyelni egymásra. A nyáj úgy működik, mint egy nagy család. A gazdájukat is megismerik. Szóval egyáltalán nem buták.