A tízórai fontos része a napi étkezésnek, erről már volt ezeken az oldalakon. Ne maradjon ki egyszer se a sorból! De mi kerüljön a tízórais dobozba? Íme, néhány ötlet, és öröm lesz belenézni a dobozba mindennap.

 

Szendóvariációk

A jelszó: éljen a maradék! Megmaradt a rántotta reggeliről? Már mehet is a megvajazott rozskenyérszeletek közé néhány szelet kemény sajt (edámi, trappista, ementáli) társaságában. A salátát ki ne hagyd! Rukkolával elképesztő lesz! Ha gondolod, pár karika kolbász még belefér. Rántott hús volt vasárnap, és nem fogyott el? Sajtkrémmel vagy vajjal kent zsemle között hétfőn kitűnő tízórai lesz. Néhány szelet uborka, esetleg maradék salátalevél is kerülhet mellé, és kész a pompás tízórai! Van egy kis sült hús, amit senki nem evett meg? Darabold fel! Száraz serpenyőben enyhén piríts meg egy tortillalapot, és szórd a közepére! Szórj rá reszelt sajtot, egy-két karika paradicsomot, némi salátalevelet (lehet rukkola, madársaláta, bébispenót vagy vegyesen bármi ropogós zöld), tekerd fel, csomagold be, és máris kész a menő wrap!

 

 

Extrák a dobozban

Mindig legyen nálad egy palack víz, amit ne felejts el meginni a suli végéig! Így tudsz friss maradni egész nap! A meleg májusi-júniusi napokon tegyél az uzsidobozba egy kis dobozos lefagyasztott gyümölcslevet. Egy darabig hűsen tartja majd a doboz tartalmát, s a végén megihatod a szendvicsedhez. A gyümölcs sose hiányozzon a dobozodból. Májusban ez már lehet eper, málna, aztán jöhet a cseresznye, később a barack. Néha egy kis aszalt gyümölcs, máskor pár szem dió vagy mandula is jóleshet!