Október

 

Ebben a hónapban a természet már készülődik a téli pihenőre. A fák levelei elvesztik üde, zöld színüket és lepotyognak az ágakról. Az erdő talaján puha avarszőnyeg keletkezik a lehullott falevélből. Jó ilyenkor az erdőt járni! Sok érdekeset fedezhetünk fel a változó természetről.

Az őszi erdő talán legérdekesebb élőlényei a gombák. Rengetegféle van belőlük, ezért most csak néhány „csúcstartót” mutatunk be.

 

A legismertebb: a légyölő galóca

Légyölő galóca

 

Piros pettyes kalapjával és hófehér tönkjével a legszebb gombák egyike. Vigyázzunk azonban vele! Leszedni nem szabad, hiszen erősen mérgező.

 

A legveszélyesebb: a gyilkos galóca

Gyilkos galóca

 

Gyakori gomba a tölgyesekben. Kalapja zöldes, tönkje és lemezei fehérek. Könnyű összetéveszteni más gombákkal, így ez okoz leggyakrabban súlyos mérgezést a vigyázatlan gombászók között.

 

Az erdőben szedett gombát fogyasztás előtt mindig vizsgáltasd meg egy gombaszakértővel!

 

A legszebbek: a korallgombák

Korallgomba

 

Ezek a gombák lomberdőkben, néha fenyvesekben is megtalálhatók. Kedvelik a nyirkos, sziklás helyeket. Akadnak köztük kellemes ízű, ehetők, de mérgezők is. Kezdő gombász számára  semmiképp sem ajánlatos a gyűjtésük, mert a különböző fajok könnyen összetéveszthetők.

 

Erdei illemtan

 

Minden természetbarát számára íratlan szabály, hogy azt a gombát, amelyet nem szándékozunk elfogyasztani, nem szabad leszedni vagy eltaposni. Akkor sem, ha mérgező fajról van szó. A gombák ugyanúgy erdeink díszei, mint a virágok vagy a fák. Vigyázzunk hát rájuk!

 

Feladat:

 

Az erdőben járva gyűjts össze minél több különböző színű levelet, majd próbáld meghatározni, hogy milyen fához tartoznak!