Mindig azt halljuk az orvosoktól és a szüleinktől, hogy nem mindegy, mit és mennyit eszünk, iszunk. Sőt az sem, hogy mikor. De vajon mért? Tényleg ennyire fontos a helyes táplálkozás?

Nos, a válasz az, hogy igen! Mégpedig azért, mert az evés és ivás olyan dolog, ami az egész testünkre, a testünk összes szervére, legkisebb apró részletére is hatással van. Ha helyesen táplálkozunk, azzal az egész testünkre egyszerre tudunk vigyázni. Ha viszont túl sokat vagy nem megfelelő ételeket, italokat fogyasztunk, rengeteg kárt okozhatunk saját magunknak.

 

  

 

Az ennivaló, amit megeszünk, egy csodálatos utazáson megy keresztül a testünkben. Mégpedig az emésztőrendszerben, aminek meghatározott állomásai vannak, szinte ugyanúgy, mint egy igazi vasútvonalon. Útközben a rendszer az ételt apró részeire bontja, és felhasználja a szervezetünk működéséhez.

Az első állomás a szájüreg, ahol az ennivalót megrágjuk, és összekeverjük a nyállal.

A következő állomás a nyelőcső, ami tényleg úgy néz ki, mint egy hosszú, egyenes csőcsúszda. A falatok lecsúsznak rajtaa harmadik állomásra, a gyomrunkba.

A gyomorban nagyon barátságtalan körülmények uralkodnak. A belsejében annyira savas folyadék található, hogy ha a bőrünkre csöppentenénk belőle, biztosan csúnyán megmarná.

Innen jut az étel a belekbe, ahol befejeződik a lebontása, és elkezdődik a hasznos építőanyagok felszívása a testbe.

Az utolsó állomásra már csak használhatatlan salakanyag marad, amit dolgunk végeztével a mosdóban látunk.

Mit és mennyit? Azt mondhatjuk, hogy az ételek között vannak rossz fiúk és jó fiúk. A rossz fiúk azok, amik túl sok zsírt, fűszert (főleg sót) és cukrot tartalmaznak. Ezekkel az a legnagyobb baj az, hogy már nagyon pici adagjaik is olyan sok energiát adnak, amit nem tudunk teljesen elhasználni, és a felesleg zsírként raktározódik el bennünk. Ha sok ilyet eszünk, csúnyán elhízunk. A nagyobb súlyt pedig nemcsak hogy nehéz cipelni, de sok betegség is könnyebben kialakulhat miatta. Ezeket a káros ételeket mindenképp kerüld el, és válogass inkább a jó fiúk közül. Nyugodtan ehetsz rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, halat, müzlit, kenyeret vagy jó fajta tésztákat.

 

  

 

Ügyelj a mennyiségre is! Ha már jóllaktál, ne egyél tovább, mert a túl sok étellel az elhízást kockáztatod, és nagyon fájdalmas érzést okozhatsz magadnak a gyomrodban. Sőt akár hányhatsz is, ami egy egészen ijesztő és veszélyes dolog! Az is nagyon rossz, ha egyszerre túl sok étel feltorlódik a rendszerben. Ezért mindennap körülbelül ugyanakkor − lehetőleg ötször − egyél, az étkezések közt pedig ne nassolj, hogy a testednek legyen ideje az elfogyasztott ételeket megemészteni.

 

 

Tudtad, hogy a testünk több mint fele víz? A szervezetünk csak úgy szeret működni, ha ez a rengeteg víz mindig benne van. A pisiléssel és izzadással viszont folyamatosan veszítünk belőle. Így nem csoda, hogy sokszor szomjasak vagyunk, vagyis pótolnunk kell a hiányzó vízmennyiséget. Ha nem iszunk eleget, még akár ki is száradhatunk, amiből szédülés és ájulás is lehet! Arra nem kell várnod, hogy mint az ételnél, az ital áthaladjon a testeden, ihatsz nyugodtan mindig, amikor szomjas vagy, naponta legalább 8 pohárral. De nem mellékes, hogy mit iszol. Az italok közt is vannak rossz fiúk. Ilyenek főleg a cukros és nagyon szénsavas italok. Ezek a szomjadat sem oltják igazán, a fogaidat is rontják, és hasfájást okozhatnak. A legjobb ötlet mindig a friss, tiszta víz. Ha igazán szomjas vagy, az fog a legjobban esni! Ha egy kis pluszízre vágysz, nyugodtan ihatsz finom gyümölcsteákat, egy kis gyümölcslevet vagy tejet is.

Nem is olyan egyszerű dolog ez az egészséges táplálkozás, ugye? Sok dologra kell odafigyelni, bonyolultnak tűnik, de ha anyukád és apukád segítenek, egy idő után úgy megszokod, hogy már gondolnod sem kell rá külön. Hidd el, megéri, az egészséged mindennél fontosabb!

 

Őszi Zoltán rajzai