Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ház. Abban lakott a két gyerek, Tami és Kami. Testvérek voltak, és pont hétévesek. Tami, azaz Tamara volt az idősebb. Kerek négy perccel hamarabb született, mint Kami, vagyis Kamilla. De ez a korkülönbség egyáltalán nem látszott rajtuk, nekem elhiheted. Olyan egyformák voltak, mint két tojás.

Kami tegnap épp reggelizni készült a konyhában. Vajas kenyér volt paradicsommal. A szemüvegét törölgette, amikor egy hatalmas puffanást hallott a fürdőszobából. Utána síri csönd, majd Tami visítása: − Segítsééég!

Vajon mi történhetett a fürdőszobában, hogy Tami ennyire visít? Kami befejezte a szemüvegtörlést, felállt, és a fürdőszobába ment. A fürdőszobában már sokan voltak: apu, anyu, a postás, Géza bácsi meg a felesége a szomszédból és egy néni az utcából. Mind Tamit vigasztalták.

− De hát mi történt? – kérdezte Kami.

− Egy pók – mondta apu.

− Nagyon nagy – tette hozzá anyu.

− Rá akart ugrani Tamira – így a postás.

− Hogy megmarja – mondta Géza bácsi.

− Biztos mérges pók – tette hozzá a felesége.

A néni az utcáról nem mondott semmit, mert épp a szép kék csíkos csempét csodálta a fürdőkád fölött.

− Biztos azért mérges, mert megzavarták őt reggelizés közben – mondta Kami, visszament a konyhába, és megette a reggelijét.

 

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden dom. Bývali v ňom dve deti, Tami a Kami. Boli to sestry a mali sedem rokov. Tami, teda Tamara bola staršia. Narodila sa o celé štyri minúty skôr, ako Kami, teda Kamila. No verte mi, tento vekový rozdiel na nich vôbec nebolo vidieť. Podobali sa ako vajce vajcu.

Kami sa včera v kuchyni práve chystala raňajkovať. Mala chlebík s maslom a paradajkou. Utierala si okuliare, keď zrazu z kúpeľne začula obrovský rachot. Potom hrobové ticho a Tamino pišťanie: „Pomóóóc!“

Čo sa to len v kúpeľni mohlo stať, že Tami tak veľmi piští? Kami skončila s utieraním okuliarov, postavila sa a šla do kúpeľne. V kúpeľni už bolo plno ľudí: ocko, mamka, poštár, sused ujo Gejza a jeho manželka a aj teta z ich ulice. Všetci utešovali Tami.

„Čo sa stalo?“ spýtala sa Kami.

„Pavúk,“ odvetil ocko.

„Obrovský,“ dodala mamka.

„Chcel skočiť na Tami,“ takto zasa poštár.

„Aby ju uštipol,“ povedal ujo Gejza.

„Určite je jedovatý,“ dodala jeho manželka.

Teta z ich ulice nič nevravela, lebo práve obdivovala pekné kachličky s modrými pásikmi nad vaňou.

„Určite je jedovatý, lebo ho vyrušili pri raňajkách,“ povedala Kami, vrátila sa do kuchyne a dojedla raňajky.

 

Slovnik/Szótár

sestra lánytestvér

vekový rozdielkorkülönbség

podobať sahasonlít

chystať sakészül, készülődik

rachot puffanás

pišťať visít

susedszomszéd

manželkafeleség

utešovaťvigasztal

jedovatý mérges

kachličkacsempe

pásikcsík

vrátiť savisszamegy

 

Fordította Cselényi Fodor Olívia

 

Pap Kata rajza