Bálák

 

Így mondták régen a szeptembert. A mai név a latin septem (magyarul hét) szóból ered. A római naptárban ugyanis a szeptember eredetileg a hetedik hónap volt. Ma ez az év kilencedik hónapja. A földeken munkával töltött hosszú nyári napok után végre eljött a betakarítás és a szüreti mulatságok ideje!

Szeptember elején indulnak útnak a költöző madarak, hogy a gyér táplálék és a hideg elől délebbre vonuljanak. A gólyák többsége már augusztus végén, de néhány csak szeptemberben vág neki a hosszú útnak. Évről évre akad azonban olyan gólya is, amelyik lemarad a többitől. Ez aztán kénytelen nálunk áttelelni. Egy ilyen gólyáról szól Fekete István könyve, a Kele. A szakemberek azt is megfigyelték, hogy enyhébb teleken néhány fecske is nálunk marad. Meleg istállókban, szénapadláson húzzák meg magukat, míg újra ki nem tavaszodik.

 

Gólya

 

A legtöbb növény ilyenkor már rég elvirágzott, de azért akad szép számmal olyan is, amelyik szeptemberben is virít. Például a vetővirág. Nevét onnan kapta, hogy virágzása egybeesik az őszi vetési munkákkal. Ősszel csak sárga, földön ülő virágai jelennek meg, termését tavasszal hozza.

 

Vetővirág   Őszi kikerics   Mezei katáng

 

Őszi rétek, legelők jellegzetes virága az őszi kikerics. Lilás-rózsaszín virágai a vetővirághoz hasonlóan a földön ülnek. Termése szintén csak tavasszal van. Nem árt vigyázni ezzel a növénnyel, hiszen bár virága igazán szép, a növény maga mérgező. Minden része erős, kolchicin nevű mérget tartalmaz. Volt eset, hogy tévedésből a hagymáját étkezésre használták, s ez halálos tragédiát okozott. A mezei katáng virágai általában reggel bontják ki szirmaikat, és délután becsukódnak. Ebből a növényből nemesítették ki a cikóriát, amelynek pörkölt gyökeréből pótkávét készítenek.

 

Tudod-e?

 

Szeptember első napja mindig ugyanarra a napra esik, mint december első napja abban az évben.

 


Ezzel az írásával búcsúzik tőlünk kedves tanítónk, Pomichal Richárd biológus. Milyen sok érdekeset tudtunk meg tőle a hosszú évek alatt a fákról, a virágokról, az erdőről, a tengerről! És mennyit gyönyörködtünk a messzi tájakon készült fotóiban úti beszámolói mellett! Nem ír és nem küld már több cikket, fényképet nekünk. Elköltözött azokra a mezőkre, ahol talán örökké zöld a fű, illatoznak a virágok és tiszta a levegő.