Az újévi üdvözletek, köszöntők lapján gyakran ott kunkorítja farkát egy malac. Merthogy a malac szerencsét hoz, ami jól jön majd az új évben. Na de a vaddisznó? Az viszont épphogy a kártételeiről híresült el az utóbbi időben.

 

Az ember közelében

Legjobban a nedves talajú lombos erdőket kedveli, ahol kedvére dagonyázhat, túrhat ennivaló után, és búvóhelyet is talál. Ősszel a bükk- és tölgyfák termése, a makk fontos energiaforrás számára télre. Csak a hegyek magas régióiba nem merészkedik, és a sík területet kerüli, ahol nem talál menedéket. Éjszakánként néhol a lakott területekre, a városokba is bemerészkedik, bár valójában fél az embertől. A világon mindenfelé és nagy területeken elterjedt, pedig az emberek a múltban is gyakran erősen irtották, vadásztak rá. Angliában például sok évszázaddal ezelőtt teljesen kipusztították. Minden üldözés ellenére mégis ma is az ember közelében él. Falkái sokfelé egészen elszaporodnak. Annyira, hogy főleg a mezőgazdasági területeken sok és komoly károkat okoznak.

 

  

 

A nagy család: a konda

A kirándulók leginkább estefelé találkozhatnak vaddisznókkal, amikor a konda kimerészkedik az erdőszélre, a szántásra, kukoricásba, hogy ennivaló után nézzen. A csapatot egy idősebb koca vezeti. Fiatal állatok, süldők és malacok kocognak utána. A kanok nem csatlakoznak a kondához, nem is törődnek az utódaikkal, az egyedül az anyák dolga. A kanok magányosan járják az erdőt. Az erdőben a konda szinte nesztelenül közlekedik. De ha az állatok veszélyt éreznek, megijednek, nagy zajjal csörtetnek át a sűrűn. Az ember elől inkább elmenekülnek. Egyedül a malacait féltő koca jelenthet veszélyt az erdőjáróra. A tavaszi erdőben kismalacaival sétálgató anyaállat meg is támadhatja a gyanútlan kirándulót.

 

  

 

Miért bújnak össze a malacok?

Január végétől már születnek a kismalacok. A koca félre vonul a kondától, gödröt ás a talajba, puha levelekkel, gazzal kibéleli, és világra hozza az apróságokat, akár 10–12-őt is. Az újszülöttek nagyon elevenek, éppen csak megszáradnak, s néhány nap múlva már szaladnak is az anyjuk után. De nincs bundájuk, így aztán nagyon fáznak, és folyvást tülekszenek az anyjukhoz és egymáshoz, hogy összebújva melegedhessenek.

 

  

 

Amikor túl sokan vannak

A vaddisznók a mi tájainkon megszokták az emberlakta környezetet, nem zavarják őket a települések zajai, fényei, mint más vadat. Az ételekben sem válogatnak. Füvet, gombát, csigát, gilisztát, mindent kitúrnak az orrukkal a földből, és megesznek. Ha úgy adódik, békát, kígyót, pockot, dögöt is fogyasztanak. A szűkös téli napokat az őszi makktermés segítségével vészelik át, amitől jól meghíznak. Rájárnak a szántókra, a kukoricára, gabonafélékre, és ha sokan vannak, nagy gondot okozva a gazdáknak.

 

Tudtad?

A vaddisznók a világban sokfelé keveredtek az elvadult házi sertésekkel. Ezek a keverék állatok is nagyon hasonlítanak a vaddisznóra.