Március

 

A levegő még hűvös, de már érezni benne a tavasz illatát. Az erdő árnyékosabb részeit gyakran még hó borítja, a foszladozó takaró alól azonban már kikandikálnak az első tavaszi  virágok.

Az erdő aljában, a talaj közelében úgy élnek az apró növények, mint egy üvegházban: védve vannak az erős széltől és a hidegtől. Így eshet meg, hogy még el sem olvadt a hó, némelyikük már virágzik. Persze, sietniük is kell a virágzással. Mert amikor a nagy fák lombba borulnak, nekik ott lent már nem jut elég fény. Ezért gyorsan magot érlelnek, és májusban már vissza is húzódnak a talajba, hogy ott vészeljék át a száraz nyarat.

 

Hóvirág   Hóvirág

 

A legelső virágok egyike a hóvirág. Enyhébb teleken akár már január végén felüti apró fehér fejét. De vigyázat! Védett növény! Egy szálat sem szabad letépni belőle a természetben, csak abból, ami a kiskertedben nő.

 

Csillagvirág   Salátaboglárka

 

Ártéri erdőkben kora tavasszal virít a csillagvirág. Lilás színű virágáról és két, lándzsaszerű leveléről könnyen felismerheted. Magját szorgos hangyák cipelik le a föld alá, hogy a következő tavasszal újra kihajthasson. Március végén virágzik a salátaboglárka. Messzire virító sárga virágait gyorsan felfedezik a méhek. Leveléből finom, vitamindús saláta készíthető, de csak olyankor, amikor a növény még nem virágzik. A salátaboglárka hasznos gyógynövény. Gyökerének nedvei szemölcsökre, bőrpanaszokra kiválóak.

 

 

Feladat

 

Készíts feljegyzést a naptáradban arról, hogy a kiskertben, parkban vagy a közeli erdő szélén melyik virág mikor bújt ki az avar alól, és mikor kezdett el virágozni!