A budapesti állatkertben

Fővárosi Állat- és Növénykert

 

Hivatalos nevén Fővárosi Állat- és Növénykert – a világ egyik legrégebbi állatkertje. Majd 150 éves. A rengeteg műemléképület és építészeti különlegesség mellett Magyarország legnagyobb állat- és növénygyűjteményével büszkélkedhet.

Akik jártak már benne, nem is nagyon hinnék, hogy ez az egyik legkisebb állatkert is egyben. Alig több mint 10 hektárt foglal el a Városligetben. A látogatók mégis sokkal nagyobbnak érzik, mégpedig a remek kialakításnak és a briliáns tájépítészeti megoldásoknak köszönhetően. Ezek közül – szó szerint is – kiemelkedik a két Szikla. A pesti síkságon ugyan furcsának tűnik, az állatkertben azonban természetesnek hat a két magaslat. Megépítésükkel annak idején a tervezők az állatkert alapterületét is növelni próbálták.

 

Nagyszikla   Fővárosi Állat- és Növénykert   Kisszikla

 

Nagyszikla   Nagyszikla   Nagyszikla

 

A 22 méter magas Kisszikla körül található többek között a hideg övezet élővilágát bemutató Sarki Panoráma, jegesmedvékkel, oroszlánfókákkal és pingvinekkel. A 34 méteres Nagyszikla körüli óriási területen oroszlánokat, pumákat, medvéket, páviánokat és még tucatnyi különleges állatfajt csodálhatunk meg. Aki az állatkerti panorámában szeretne gyönyörködni, annak a Nagyszikla sétaútjait különösen ajánljuk.

 

Barna medve   Zsiráf   Szurikáták

 

A Kisszikla belsejében étterem, rendezvénytermek és állattartó helyek találhatók. A Nagyszikla gyomrában volt már korcsolyapálya, pónilovarda, de leginkább szénaraktárként és lomtárként használták. Idén tavasszal a látogatók előtt is újra megnyílik a műszikla hatalmas gyomra, mégpedig a Varázshegy nevű nagyszabású interaktív kiállítás alkalmával. Itt kap majd helyet az Óriások Csarnoka is, benne többek között egy 20 méter hosszú, több mint 3 méter magas ámbrás cet életnagyságú modelljével. A kiállítás három emeleten kínál majd újabb különleges élményeket a kalandvágyó látogatóknak.

 

 Ámbrás cet modell   Bambuszcápa