21. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

 

Az idén is volt országos döntő. A legjobb szavalók és prózamondók április utolsó hétvégéjén újra összemérhették erejüket Rimaszombatban. Ez volt a 21. Tompa Mihály Országos Verseny.

Kétszáznál is több volt a résztvevő. A legkisebbeket a tanító nénik, az anyukák, apukák is elkísérték. És mindenki örült, megtiszteltetésnek vette, hogy jelen lehetett. Pénteken zajlottak a versenyek. Szombaton volt az értékelés, aztán a gála. De már csütörtök estétől kezdve sok egyéb program kísérte a rendezvényt: kiállítás, színi- és meseelőadás, játszóház, koszorúzás.

A zsűri szerint az idén erős volt a mezőny, főleg a harmadik kategóriában. A legkisebbek közül sokan ugyancsak kiemelkedően szerepeltek. Meg annak is lehetett örülni, hogy egyre többen választották mai költő, író művét. Persze a népmese sem hiányzott. Akadt olyan versenyző, aki nyelvjárásban és népviseletbe öltözve adta elő a meséjét.

Pénteken a verseny után kislányokkal beszélgettünk. Ők ottmaradtak a játszóházban, amit a bátkai és a naszvadi tanító nénik tartottak. A fiúk mintha mind azonnal elszeleltek volna fagyizni. (Érthető, nyári meleg volt azokban a napokban.) A tallósi Filo Kornélia meg a tejfalui Greman Dorka a versenyen Nemes Nagy Ágnes-verset szavalt. Száraz Viktória a csehi iskolából Fazekas Anna Öreg néne őzikéjéből mondott részletet. Haris Katarina előadása, aki ugyan csak másodikos, de már másodszor jutott el a naszvadi iskolából a Tompikára, az idén Zsuzsi babáról szólt. S úgy látszik, a csöpp kislány választása most sem volt rossz, mert ahogy tavaly, Katika az idén is első díjas lett.

 

Beszélgetés Greman Dorkával itt!

 

Beszélgetés Száraz Viktóriával és Haris Katarinával itt!

 

21. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny   21. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

 

21. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny   21. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

 

Az első kategória díjazottjai:

 

Vers
1.
Haris Katarina (AI, Naszvad)
2. Gál Ádám Vajk (Tarczy Lajos AI, Hetény)
3. Hizsnyan Bálint (Tompa Mihály AI, Rimaszombat)
A zsűri különdíja: Holocsy Zsóka Zsófia

Próza
1.
Hoffmann Andor (Czuczor Gergely AI, Érsekújvár)
2. Édes Levente (Református Egyházi AI, Alistál)
3. Jelen Jázmin (Eötvös Utcai AI, Komárom)

 

Mi persze minden résztvevőnek gratulálunk!