Erdőirtás

 

Erdőirtás

Percenként a Földön harmincöt focipálya méretű erdő tűnik el. Ennyit irtanak ki világszerte az emberek. Évente ez annyi, mint Magyarország és Szlovákia területe együttvéve. A hatalmas erdőirtások óriási károkkal járnak. Eltűnik az éltető oxigén, a „zöld arany”, a tiszta levegő, amelyről kilégzésükkel a fák gondoskodnak. A fákkal együtt elvész az erdők sokszínű növény- és állatvilága.

A legnagyobb méretű erdőirtások Afrika, Dél-Amerika és Indonézia őserdeiben vannak. Az okok többfélék. Van, ahol hatalmas papír- és bútoripari vállalatok megbízásából vágják ki a fákat. Sok helyen pedig azért, hogy legyen hely a földművelés és az állattenyésztés számára. Hiszen a Föld népessége egyre növekszik, és a táplálék előállításához egyre nagyobb földterület kell, amit, úgy tűnik, legegyszerűbb erdőirtással megszerezni.

 

Erdőirtás   Erdőirtás

 

A veszélyek

Az erdőirtások miatt évente több tucat állat- és növényfaj hal ki vagy kerül a kihalás szélére, mert elveszik az életterük, az otthonuk. Minél kevesebb erdő van bolygónkon, annál kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni a fák. Ha pedig sok szén-dioxid van a légkörben, az nagyban hozzájárul a hőmérséklet emelkedéséhez.

 

Erdőirtás   Óriáspanda   Erdőirtás

 

Nem segít már ezen az sem, hogy több országban egyre jobban ügyelnek arra, hogy a kiirtott erdő helyére újat telepítsenek. Egy facsemete nem képes annyi szén-dioxidot megkötni és annyi oxigént termelni, mint egy 50-100 éves társa.

 

Újrahasznosítás

Amit leginkább tehetünk az erdők érdekében, az az újrahasznosítás. A hulladékpapírból ismét lehet füzetet, csomagolópapírt, zsákot és még sokféle papírterméket készíteni. Az újrahasznosított papír előállításához ráadásul feleannyi energia és csak negyedannyi víz kell, mint az új papír gyártásához.

Újrahasznosítás   Újrahasznosítás

 

A vegyszerekkel bőven kezelt szója, a banán, a kakaó és a kávé nagy része olyan termőföldről származik, amelyeket az esőerdők kiirtásával tettek művelhetővé. Bevásárláskor ezt is érdemes észben tartani, és az esőerdők megóvása érdekében lehetőleg olyan árukat illene vásárolnunk, amelyek termesztése nem veszélyezteti a környezetünket.