37. Duna Menti Tavasz

 

Hát persze hogy mindenki nyert! Legfőképp a dunaszerdahelyiek, hiszen majd egy héten át Meseváros volt a városukban, a gyerekek irányították a fő ügyeket, és még királyuk is volt: az Igazságos Második Mátyás.

Örülhettek a környékbeliek is: akármikor beutazhattak a Mesevárosba, pazarabbnál pazarabb színi- és bábelőadásokat láthattak, szurkolhattak a csoportoknak, s ha jól megfejtették az Igazságos valamelyik közmondását, még nyalókát is nyerhettek. A legfőbb nyertesek mégis a versenyzők voltak, azok között is azok, akik messziről utaztak a Duna Mentire. Hogy miért? Mert ők napokon át egyvégtében fesztiválozhattak. Az ám az igazi! Éjjel nappal benne élni, enni és aludni is (pontosabban nem aludni) a fesztiválban! Hát ilyen szerencsések voltak például a Harkácsi Pimpósok. Az ő hangulatjelentésüket is meghallgathatod a fesztiválról itt!

 


 

A zsűri persze ennyi sok gyereknek nem oszthatott díjat. Hogy miért nem? Azért nem, mert egyszerűen nem volt annyi díja. Hogy akkor mennyi volt és kinek adta? Ime:

 

A Dusza István-díjat idén a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola Kerekecske csoportja kapta Ki játszik ilyet? című előadásért, amelyet Szabó Éva rendezett. Életműdíjat vehetett át Ágh Erzsébet, a bábozó mozgalomban kifejtett több évtizedes áldozatkész munkájáért.

 

A szerkesztett játék kategóriában aranysávos minősítést ért el az Alsószeli Szabadidő Központ Alszik klub Kisvarsás Néptáncegyüttese a Lagzi a libalegelőn című előadásért (rendező: Szabados Katalin). Gyémántsávos minősítést kapott a Bélyi Alapiskola Gyöngyöcske csoportja a Süssünk, süssünk valamit! című előadásért (rendező: Szakszon Anna). A gyerekzsűri ebben a kategóriában az Ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskola Csillag-szóró színjátszó csoportját díjazta a Facipőbe’ cicafoci című előadásért (rendező: Köteles Judit és N. Tóth Anikó)

 

A bábos versenyműsorok közül aranysávos minősítést értek el a Feledi Szombathy Viktor Alapiskola Meseláda Bábcsoportja A két aranyhajú fiú című előadásért (rendező: Borsos Beáta és Makó Kovács Erika), valamint a Gömörfalvai Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportja A rút kiskacsa című előadásért (rendező: Dolinsky Irén, Vezérné Gonda Klára és Vezér Zsófia). A két aranysávos bábcsoport meghívót kapott a 2012 szeptemberében rendezendő Gyermekbábosok Országos Találkozójára, Egerbe. A gyerekzsűri díját ebben a kategóriában a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ Gézengúzok Bábcsoportja kapta A kíváncsi kiselefánt című előadásért (rendező: Csörgei Tünde).

 

37. Duna Menti Tavasz

 

A színjátszóknál aranysávos lett a Vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda Kis Virgoncok Színjátszó Csoportja Fodor Mihály: A Kiskondás című előadásért (rendező: Mózes Hajnalka). A csoport a DMT válogató fesztiválján való megmérettetés alapján részt vett a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválon Pakson. A gyerekzsűri itt a Dunaszerdahelyi VMK és a Csemadok Vámbéry Ármin alapszervezete Fókusz Gyermekszinpada Arany János: Toldi előadását jutalmazta (rendező: Jarábik Gabriella.)

 

Mindenkinek gratulálunk!